Assentoft

Frivillige på 4 dages cykelferie med demente borgere

En lille gruppe frivillige med SOSU-assistent Helle Tonnesen i spidsen gør en utrolig frivillig indsats for borgere med demens, når de hvert år i august måned tager af sted på fire dages cykelferie sammen. 

For 6. år i træk skal en håndfuld borgere med demens på cykelferie med en lille gruppe frivillige. Konceptet er det samme fra år til år; fire dage, tre overnatninger og en lang række gode oplevelser for både borgere og frivillige. 

Helle Tonnesen er til dagligt ansat på Plejecenter Svaleparken, og hun er primusmotor for cykelferierne, som hun bruger sin fritid på.

Jeg får et tættere bånd til de borgere, som jeg til dagligt arbejder med, og får lov at opleve dem på en helt ny måde, hvor de pludselig kan meget mere. Det giver mig en endnu større glæde ved mit arbejde og en følelse af at gøre en ekstra forskel. Vi får mange hyggelige snakke om turen, inden vi skal afsted, og en masse sjove oplevelser, som vi griner af sammen også lang tid bagefter. Vi møder også mange søde mennesker undervejs, der gladeligt træder til, når cyklen for eksempel skal skubbes op af en sandklit, så alle deltagerne kan komme op og se ud over havet”, siger Helle Tonnesen.

Cyklerne er specielle rickshawcykler med plads til 1-2 borgere siddende foran og den frivillige ved pedalerne bagved – hjulpet af en elmotor. Og så går det ellers afsted ud og opleve Danmark. I år går turen til Horsens, Hjarnø og Endelave med overnatning bl.a. i ”Fængslet” i Horsens. 

”Jeg oplever, at borgernes demenssymptomer dæmpes på sådan en tur, hvor deltagerne får en masse gode sanseindtryk. Deres fysiske formåen bliver også bedre på turene. Ferierne er desuden forbundet med en masse glæde og forventning lang tid inden, som skaber begejstring langt ud over de fire dage i august”, fortæller Helle Tonnesen.

Mange timers planlægning

Hvert år søger Helle Tonnesen fonde til at finansiere overnatningen, og så betaler borgerne/de pårørende selv for mad og lignende. 

”Sammen med Helga Simonsen, som også er frivillig på cykelferierne, starter jeg planlægningen af næste års ferie kort tid efter hjemkomsten fra den sidste. Jeg bruger mange timer af min fritid hen over året på at finde gode cykelruter, seværdigheder og overnatningsmuligheder, der passer til lige præcis vores formål”, fortæller Helle Tonnesen. 

Det er også Helle Tonnesen, der finder ud af hvilke borgere, der dels har lyst til at tage med, og dels har fysiske og sociale muligheder for det. For eksempel skal deltagerne selv kunne bevæge sig fra en kørestol over til rickshawcyklen. 

Idéen kom oprindeligt fra en lang cykelferie i Norge, hvor Helle deltog via foreningen ”Cykling uden alder”. Derefter fik hun idéen til at gøre noget lignende i mindre skala i Danmark. De første fire år cyklede hun med borgere fra et center i Rønde, hvor Helle tidligere arbejdede – de seneste to år med borgere fra Plejecenter Svaleparken i Assentoft. 

På Svaleparken er de generelt glade for at bruge cykler. ”Cykelture kan noget”, som Helle udtrykker det. De bruger cyklerne til kortere udflugter i hverdagen – for eksempel på skovtur – hvor personalet oplever, at borgerne får det meget bedre, når de er på små og store ture. 

Kommentarer