Samfund

Forstår din telefon heller ‘ægge’ randrusiansk?

Alexandra Instituttet søger Randersborgere, der taler ægte 'randrusiansk'. Foto: Randers Bibliotek

Borgere i Randers og omegn har nu mulighed for at bidrage til forbedring af dansk sprogteknologi, så voicebots og digitale assistenter bedre kan forstå den randrusianske dialekt.

Alexandra Instituttet søger borgere, der gerne vil lade deres stemme optage. Deltagerne skal møde op på Hovedbiblioteket i Randers og bruge to timer på at læse tekster op og indgå i samtaler med andre borgere.

Begge dele bliver instrueret af medarbejdere Alexandra Instituttet, der står bag projektet ‘CoRal’ (Conversational and read-aloud speech dataset).

Optagelserne bliver en del af et dansk taledatasæt, der skal indeholde optagelser af mere end 2.000 personers dialekter og accenter fra hele Danmark.

Deltagerne bidrager til udviklingen af dansk taleteknologi, så computere og kunstig intelligens bedre kan forstå dansk tale og svare på en fornuftig måde i en dansk sammenhæng. Datasættet bliver frit tilgængeligt for alle, så udviklere, virksomheder og offentlige institutioner kan drage nytte af dem.

Optagelserne foregår på Hovedbiblioteket i Randers mandag den 28. og tirsdag den 29. august klokken 9 til 17. Man kan tilmelde sig via Randers Biblioteks hjemmeside, hvorefter man bliver kontaktet for at aftale et specifikt mødetidspunkt. Som tak for hjælpen modtager deltagerne et gavekort på 400 kroner, som kan bruges i de fleste butikker landet over.

Deadline for tilmelding er mandag 14. august klokken 12, hvis pladserne ikke bliver fyldt op inden da.

 

Kommentarer