Navnenyt

Forskertalent fra Regionshospitalet Randers får millionbevilling til forskning i skånsom screeningsmetode

Mette Tranberg er tildelt et internationalt post doc-stipendium. Hun arbejder på at udvikle en urinbaseret screeningsmetode for livmoderhalskræft. Foto: Helle Brandstrup Larsen.

Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget et internationalt post doc-stipendium til Mette Tranberg, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers.

Hun skal stå i spidsen for et to-årigt forskningsprojekt, hvor hun sammen med førende forskere på området skal udvikle en urinbaseret screeningsmetode for livmoderhalskræft.

Op mod hver fjerde danske kvinde tager ikke imod tilbuddet om regelmæssig screening for livmoderhalskræft, men faktisk forekommer hvert andet tilfælde af livmoderhalskræft hos netop denne gruppe af kvinder.

For at øge deltagelsen i screening vil post doc Mette Tranberg, Universitetsklinik for Kræftscreening ved Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers, i et nyt forskningsprojekt udvikle brugen af urinprøver som alternativ screeningsmetode.

Danmarks Frie Forskningsfond har netop bevilget 1,3 millioner kroner til projektet. Bevillingen er én af i alt 17 internationale postdoc-stipendier, som forskningsfonden har givet til unge forskningstalenter for at styrke dansk forskning gennem internationalt samarbejde.

Kan screene flere og mere skånsomt

Sædvanligvis screener man for livmoderhalskræft ved en gynækologisk undersøgelse, og det kan for mange kvinder være en barriere mod at takke ja til tilbuddet om screening. Urinprøven er interessant som en mere skånsom screeningsmetode, men testen er endnu ikke sikker nok til at indgå i det nationale screeningsprogram.

Forskningsprojektet med titlen “Urinary HPV and DNA methylation testing as a novel cervical cancer screening tool: A diagnostic test accuracy study” har til formål at videreudvikle forskellige analyseparametre til at vurdere, om urinprøver kan bruges til at påvise HPV og forstadier til livmoderhalskræft med samme diagnostiske sikkerhed som celleskrabet taget hos lægen.

– Hvis det lykkes at udvikle metoder, så urinprøver med høj sikkerhed kan påvise HPV samt forstadier til kræft, og vi derefter med stor sikkerhed kan identificere de HPV-positive kvinder, der har behov for videre udredning og behandling for livmoderhalskræft, så kan vi screene langt flere kvinder i højrisikogruppen for livmoderhalskræft, end vi gør i dag, og samtidig gøre det på en mere skånsom måde. Det kan redde liv og samtidig spare betydelige ressourcer i sundhedsvæsnet. Det er en stor anerkendelse af mit arbejde at modtage dette stipendium, som giver mig mulighed for at styrke det internationale samarbejde i min forskning og samtidig gøre en væsentlig forskel for livmoderhalskræftscreeningen i Danmark, siger Mette Tranberg.

Forskningsprojektet, som skal løbe fra januar 2022 og to år frem, foregår i samarbejde med forskere fra Antwerpen Universitet i Belgien samt forskere fra Universitetsklinik for Kræftscreening ved Aarhus Universitet og Afdeling for Folkeundersøgelser, Klinik for Kvindesygdomme & Fødsler og Patologisk Afdeling ved Regionshospitalet Randers.

Fakta

  • Kvinder i alderen 23-64 år bliver inviteret til screening for livmoderhalskræft, hvor der tages en celleprøve fra livmoderhalsen hos den praktiserende læge.
  • 23-49 årige kvinder bliver inviteret til screening hvert 3. år.
  • 50-64 årige kvinder bliver inviteret til screening hvert 5. år.
  • Human Papillomavirus (HPV) er en seksuelt overført virus, som skal være til stede i livmoderhalsen, for at man kan udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft.

Kommentarer