Kultur

Formidlingsplatformen ’Kanonbåden’ indvies i Udbyhøj på Fjordens Dag

Den flydende formidlingsplatform, Kanonbåden, er ved at være færdigbygget i Udbyhøj Lystbådehavn. Søndag den 21. maj, i forbindelse med Fjordens Dag, bliver ’båden’ indviet. Foto: Randers Kommune

Efter flere forsinkelser har prokjektet med et flydende, mobilt informationscenter ved Randers Fjord endelig fundet sin havn. På søndag indvies ’Kanonbåden’ i Udbyhøj.

Søndag 21. maj afholdes Fjordens Dag i Randers og Norddjurs Kommuner med aktiviteter syv forskellige steder rundt om fjorden. 

En af de mere spektakulære aktiviteter foregår i Udbyhøj Lystbådehavn, hvor der er indvielse af Kanonbåden, en mobil og flydende formidlingsplatform på vand, der informerer om Naturpark Randers Fjord og trækker tråde helt tilbage til Englandskrigene i starten af 1800-tallet. Dengang indgik fire kanonbåde nemlig som en del af skanseanlæget ved Udbyhøj, der skulle holde fjenden på afstand.

Den nye Kanonbåd tjener dog et mere fredeligt formål. På Kanonbåden kan turister og andre besøgende finde inspiration til ophold i Naturpark Randers Fjord, som Udbyhøj er indgangen til. På Kanonbåden er der et multirum, der kan benyttes af skoler, institutioner og foreninger, og tanken er, at man her kan gå i dybden med særlige emner. Der er et øvre dæk på Kanonbåden, som altid er åbent for besøgende. Herfra kan man i kikkert skue ud over fjorden og finde information om Naturpark Randers Fjord. Kanonbåden er desuden beklædt med tagrør, der er meget karakteristiske for Randers Fjord. Rørene er dog høstet længere inde i fjorden ved Uggelhuse.

Kanonbåden ved kajakklubbens faciliteter i Udbyhøj, tæt ved de flydende shelters. Den kan ikke sejle ved egen kraft, men kan bugseres til eksempelvis Kanaløen, Randers Havn eller andre lokationer i fjorden, hvor den kan opholde sig i en periode.

Ideen til projektet blev undfanget helt tilbage i 2018, så indvielsen imødeses med stor begejstring fra initiativtagerne. Kanonbåden har kostet 2,4 millioner kroner, som er finansieret af Randers Kommune, LAG-midler samt en række fonde.

Snoren klippes til Kanonbåden på søndag 21. maj klokken 12.20, hvorefter det er muligt at komme ombord og tage det nye informationscenter i øjensyn.

Læs mere om aktiviteterne på Fjordens Dag på naturparkrandersfjord.dk

 

Kommentarer