Randers By

Forældre på kursus i skilsmisse

Kurser i skilsmisse til forældrene skal sikre at barnet ikke mistrives. Randers er en ud af tre danske kommuner, som er med i projektet "Delebørn – hele børn”.

Hvordan kan forældres skilsmisse gå mindst ud over børnene. Det kan forældrene i Randers Kommune nu komme på kursus for at lære. Målet er, at give forældre hjælp til at samarbejde efter skilsmissen til gavn for børnene. 

Når forældre bliver skilt, indebærer det store omvæltninger for børnene. Det stiller krav til rollen som forældre på et svært tidspunkt i livet. Randers Kommune styrker indsatsen over for skilsmisseramte børn og unge ved at udbyde et kursusforløb i fælles forældreansvar for skilte forældrene.

At skulle etablere et godt samarbejde omkring børnene efter et samlivsbrud er svært for rigtig mange forældre.

– Jeg oplever, at en del børn og unge kommer i klemme mellem forældrene og bliver påvirket negativt af et dårligt samarbejde. Med dette kursus for skilte forældre er det mit håb, at nogle af forældrene får et bedre samarbejde, så børnenes trivsel forbedres, siger temaleder fra PPR Dorthe Pagter Møller.

Gode erfaringer med lignende tiltag

Randers er en af de tre kommuner, som er gået sammen med Center for Familieudvikling og Egmont Fonden om en særlig indsats for at støtte skilsmisseramte familier. Projektet begyndte for knap tre år siden med sorg og støttegrupper for børn med forældre, der er skilt eller på vej til at blive det. Der er allerede afholdt temaaftener om skilsmisser og tilbudt gratis parterapi for forældre på vej ud i skilsmisse. Nu går Randers Kommune skridtet videre og tilbyder et kursusforløb for skilte forældre.

”Det er vores erfaring, at mange har god gavn af samtaler som støtte til at finde fodfæstet igen i livet efter skilsmissen”, fortæller Dorthe Pagter Møller.

Børn som knudepunkt

Når man har børn sammen indebærer en skilsmisse ikke en afslutning på familien, men måske nærmere end omlægning. Forældrene er ikke længere kærester, men stadig forældre med deres børn som knudepunkt.

Kurset tilbyder et rum, der ikke har en juridisk dagsorden. Hvor forældrene kan mødes på neutral grund, hvor de tilbydes inspiration til, hvordan de skal tage vare på deres børn.

– Før var vi på stikkerne, og der var krig på kniven. Vi havde hele tiden fokus på, hvem der vinder diskussionen uafhængigt af, hvad der var bedst for barnet. Der er vi ikke længere. Nu er udgangspunktet, hvad der er hensigtsmæssigt for vores barn, udtaler en tidligere kursist.

– Det er vores klare opfattelse, at det støtter forældre at få ny viden, inspiration og indsigt efter et brud – ikke mindst til gavn for deres børn. I vores seneste evaluering af KIFF-kurset svarer 75 procent af de adspurgte kursister, at de er ‘helt enige’ eller ‘enige’ i, at kurset har givet dem bedre mulighed for at håndtere skilsmissen, siger Jeanette Rothenborg, der er kommunikationschef ved Center for Familieudvikling i Ringkøbing.

– 84 procent mener på samme vis, at de er bedre rustede til at støtte deres børn i brudprocessen, tilføjer hun.

 

Kommentarer