Debat og politik

Folketingskandidat: Lokalt iværksætteri skaber arbejdspladser

Folketingskandidat Iben Sønderup (S) besøgte iværksætterhuset WorkInn og ses her i samtale med indehaver og erhvervsmand Morten Munk Andresen.

Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Randers, Iben Sønderup, er i øjeblikket på besøgsturné på de randrusianske virksomheder og uddannelsesinstitutioner. I denne uge lagde hun vejen forbi iværksætterhuset, WorkInn, hvor hun fik en snak med ejer Morten Munk Andresen.

– Lokalt iværksætteri skaber arbejdspladser, når der er fremdrift i virksomhederne og i samfundet, forklarer Iben Sønderup og fortsætter:

– I Danmark består en stor del af arbejdsmarkedet af små og mellemstore virksomheder. Jeg er optaget af at lytte til, hvad det er, der driver dem, og hvad der bidrager til at de får succes.

Huset WorkInn er et kontorfællesskab med alle moderne faciliteter. Her er der så forskellige virksomheder som coach, akupunktør, telefonselskab, handelsvirksomheder, rådgivning, udvikling af industrielle styringer, mv.

I huset er der storrumskontor og en række små kontorer samt topmoderne mødelokaler, kopimaskine, lynhurtigt internet, lagerplads, nye toilet- og badefaciliteter og ikke mindst et stort atriumområde med ovenlys, hvor iværksætterne mødes flere gange om dagen til kaffe og frokost.

Ejer Morten Munk Andresen kan bedst lide at kalde huset et arbejdsfællesskab.

– Det er relationerne her, der driver værket. Som selvstændig virksomhedsejer betyder det enormt meget, at man kan komme hjemmefra og hen på en arbejdsplads og møde andre, der er i samme situation. Men der er stor forskel på at være selvstændig og at være iværksætter, mener han.

– En iværksætter er en, der prøver ting af. Tager chancer. Springer ud i nye eventyr. En selvstændig er mest optaget af at drive sin virksomhed stille og roligt og tjene sin egen løn hjem. For den selvstændige er det friheden ved at bestemme selv, der tæller. For iværksætteren er det skabertrangen og spændingen ved at afprøve nye ideer, siger Morten Andresen.

Men hvordan er det omgivende samfund egentlig indrettet i forhold til at starte ny virksomhed? Det spørgsmål ville Iben Sønderup gerne høre Morten Andresens mening om.

– Danmark er jo et af de bedste lande at starte virksomhed i, og det skyldes jo, at der er et veletableret system til at understøtte det. Der er virk.dk, skat.dk og helt klare regler for, hvad du må og hvad du ikke må. Det gør det nemt, forklarer han.

– Men der er også nogle barrierer. Altså, det sociale sikkerhedsnet i Danmark er indrettet til lønmodtagere. Det er ikke indrettet til folk, der prøver at starte virksomhed. Hvis du er arbejdsløs, skal du overholde en masse regler i forhold til a-kasse og dét at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det gør det temmelig besværligt at starte virksomhed, hvis du er arbejdsløs på dagpenge, eller at blive dagpengeberettiget hvis du har været selvstændig, lyder det fra erhvervsmanden.

Iben Sønderup lyttede nøje til dette.

– Vi er nok nødt til at se på, om der skal en lovændring til, hvis vi gerne vil give bedre muligheder for iværksætteri, sagde hun.

Og netop lovarbejdet på Christiansborg kan meget vel blive fremtiden for Iben Sønderup, idet hun spås en god chance for at blive valgt til Folketinget ved næste valg, som skal finde sted senest juni 2019.

Kommentarer