Randers By

Flere nærsynede skolebørn i Randers: Få tjekket dit barns syn

I Randers ses en massiv stigning af nærsynethed blandt børn. Især ved skolestart er det vigtigt at få tjekket dit barns øjne – en række faresignaler kan afsløre, om noget er galt.

Det nye skoleår er skudt i gang på de randrusianske skoler og det er vigtigt, at dit barns syn er optimalt, så barnet ikke får problemer med indlæringen. Vores øjne er konstant på arbejde – selv når vi slapper af foran tv’et – og børn sidder i stigende grad med hovederne begravet i tablets.

En omfattende, international undersøgelse med over to millioner deltagere, som ni øjenlæger har udarbejdet, viser, at hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil cirka halvdelen af verdens befolkning være nærsynede i 2050. En tendens, der kan ses blandt randrusianske skolebørn. Her oplever optiker Lotte Sølvtofte fra brillebutikken CrossEyes i Randers en markant stigning i antallet af børn med nærsynethed.

Synstjek vigtigt før skolestart
I modsætning til voksne er børn som regel ikke klar over, når der er noget galt med deres syn, men hvis ikke det bliver opdaget, kan det give alvorlige gener, fortæller hun.

– I skolen skal børn ofte fokusere på lang afstand, og hvis de har behov for briller, kan de komme til at knibe øjnene sammen for at kunne følge med – det kan give hovedpine og koncentrationsbesvær. Vi anbefaler derfor, at børn jævnligt får tjekket deres syn hos en autoriseret optiker, og det er især vigtigt op til skolestart, siger Lotte Sølvtofte og fortsætter:

– Hos CrossEyes i Randers kan du få tjekket dit barns syn gratis. Og vi har mange forskellige brillemodeller, der er specielt egnet til børn – de skal kunne klare lidt af hvert og sidde så godt, at de ikke falder af.

Vær opmærksom på faresignaler
Som forælder er det vigtigt at være opmærksom på en række faresignaler, der kan fortælle noget om barnets syn. Snubler barnet mere end andre børn eller rammer ved siden af, når det rækker ud efter noget, kan det være tegn på, at øjnene ikke arbejder ordentligt sammen. Holder barnet sine bøger helt op til ansigtet eller sætter sig meget tæt på fjernsynet, kan det ligeledes skyldes et nedsat syn.

– Læg mærke til, om dit barn nogle gange holder en hånd op for det ene øje for at fokusere. Og i forbindelse med skolestart så prøv at holde øje med, om barnet sidder og peger i bogen eller bruger en lineal for at undgå at læse den samme linje igen og igen, fortæller Lotte Sølvtofte og opfordrer forældre til jævnligt at få tjekket deres børns syn.

Kommentarer