Kultur

Flaget på halv stang i anledning af HKH Prins Henriks død

I anledning af, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er afgået ved døden, er der i dag blevet flaget på halv stang fra alle statsbygninger og statsskibe. Der flages ligeledes hver dag frem til den 20. februar 2018 på halv stang fra klokken 08.00 og indtil solnedgang. Det oplyser Justitsministeriet.

Dagen igennem er det strømmet ind med dybtfølte hilsener til Prins Henrik og hele den kongelige familie, efter Kongehuset i morges offentliggjorde, at han var afgået ved døden. Prins Henrik sov stille ind tirsdag aften på Fredensborg Slot. Han blev 83 år.

Når der flages på halv stang er forklaringen, at “dødens usynlige flag” kan vaje ovenover.

Siden 1700-tallet har det været en fast procedure – ikke kun i Danmark – men i mange lande, at man i forbindelse med personers død, flager på halv stang.

I kristendommen symboliserer halv stang sorgen, og når flaget sættes på hel stang, symboliserer det Jesu opstandelse.

Det betyder, at når Dannebrog skal benyttes til at symbolisere eller markere en bestemt begivenhed, skal det ske gennem en fast procedure.

Flaget hejses først helt til tops, hvor det forbliver et øjeblik, og derefter nedhales til halv stang.

Ved at nedhale flaget på halv stang viser Dannebrog respekt for tilstanden sorg. Dannebrog som nationalt symbol viser aldrig sorg. Et flag på halv stang synliggør tilstanden sorg, forklarer Danmarks-Samfundet på sin hjemmeside.

Gennem flagningen kan man derfor give udtryk for sine følelser og sin opmærksomhed over for de pårørende, lyder det. Danskerne vil således frem til på tirsdag i næste uge i det offentlige rum blive mindet om Prinsgemalens død, når man ser et flag på halv stang.

Kommentarer