Kultur

Fastelavnsfest og byttebiks for kostumer på Randers Bibliotek

Randers Bibliotek til fastelavnsfest 18.februar. Foto: Colourbox/Randers Kommune

Lørdag 18. februar inviterer Randers Bibliotek til fastelavnsfest i Stemannsgade, og mandag og tirsdag i vinterferien – ugen op til – kan man bytte børnenes gamle fastelavnskostumer til et andet – helt gratis.

Der er varm kakao og fastelavnsboller på menuen, når Randers Bibliotek inviterer til klassisk fastelavnsfest i samarbejde med Cityforeningen. Katten slås af tønden, den flotteste udklædning kåres og festen er både for børn og voksne.

– Det er vigtigt at bibeholde de gode og hyggelige traditioner omkring fastelavn. Fastelavnsfesten kan samle generationer; både børn og voksne kan få meget sjov ud af at klæde sig ud, og udklædningen har ikke et uhyggeligt tema som Halloween, der ellers fylder mere og mere i vores tid, siger Bettina Boddum, der står for fastelavnsfesten.

Der er præmier til kattekonge, kattedronning og den bedst udklædte. Præmierne er sponsoreret af Føtex, Pabst Interiør, Nordisk Film Biografer og McDonalds. Det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig via Randers Biblioteks hjemmeside. Der er et begrænset antal billetter.

Byt de gamle kostumer til nye

Mange børn vil gerne have nyt kostume til fastelavn. Enten fordi de er blevet for store til sidste års udklædning, eller også hitter Paw Patrol og Gurli Gris bare ikke længere.

– Det er ikke alle, der har økonomien til at købe et nyt fastelavnskostume til børnene hvert år, og det er heller ikke særlig bæredygtigt. Derfor har vi lavet en byttebiks, hvor man kan komme med et kostume og bytte det til et andet. Vi har også masser af gode bøger med inspiration til udklædning og ansigtsmaling, siger Signe Winther Brinkmann, tovholder for byttebiksen på Randers Bibliotek.

Når man afleverer et kostume, kan man frit vælge et andet fra stativet og tage med hjem. Byttebiksen er åben mandag og tirsdag klokken 10 til 17 i uge 7 på Hovedbiblioteket i Randers centrum.

Fakta om fastelavn

  • Fastelavn stammer fra den katolske tid i Danmark. Inden påske skulle man faste i 40 dage, og fastelavnen var en fest, som blev holdt inden man gik ind til den strenge tid uden fx kød, fed mad og lækkerier.
  • Før fasten satte ind gjaldt det om at smovse lidt i nogle af de lækkerier, som skulle lægges på hylden i de kommende uger. Vore dages fastelavnsboller stammer fra den tradition.
  • Selvom fasten tabte meget af sin betydning efter reformationen i 1536, blev fastelavnsfesten ved med at eksistere.
  • Fastelavn kommer fra tysk: “fastelabend”. Det betyder “faste-aften” og henviser til aftenen før fasten trådte i kraft.
  • I Sydeuropa hedder den lignende fest karneval. “Carne vale” betyder “farvel kød” på latin.
  • Skikken med at slå katten af tønden er ikke kun dansk – den er også kendt fra det vestlige Skåne, Holland og England. Herhjemme var der en levende kat i tønden helt frem til 1800-tallet.

Kilde: Nationalmuseet

Kommentarer