Fårup

Fårup Kro – ‘version to’ – er meget tæt på at være en realitet

Brian og Mikkel Thorup (th) har købt Fårup gamle skole fra 1867, som nu skal laves om til kro. Lisa Rieks Fjorbak (tv) kommer til at bestyre krostue, køkken og selskabslokale. Foran den kommende krostue i bygningen bag de tre, er det planen på sigt at lave en stor terrasse, hvor gæsterne kan sidde om sommeren og nyde panoramaudsigten over Skalådal. Foto: Gitte Hagsholm

Købsaftalen er underskrevet og udbetalingen er faldet. Nu kan stamgæsterne godt begynde at glæde sig til at mødes på Fårup Kro igen. Bare et andet sted  i byen.

FÅRUP – I oktober sidste år kunne vi her i avisen fortælle, at lokale folk fra Fårup havde planer om, at åbne kro i den gamle skolebygning på Gl. Randersvej 33.

Byens oprindelige kro på Jernbanegade brændte den 30. juli, og ejerne, Hanne Hansen og Knud Leth, opgav at genopføre den.

Dét til stor fortrydelse for mange af byens borgere, der flittigt brugte kroen som det lokale samlingssted. Blandt dem Brian Thorup og sønnen Mikkel, og far og søn besluttede sig for at gøre noget ved sagen.

– Da det blev meldt ud, at den gamle kro alligevel ikke ville blive genopbygget, var vi nogle stykker, der snakkede sammen om at starte en kro et andet sted i byen. Det handler om at bevare noget af det liv og samvær, vi har i Fårup, frem for at det hele dør, som man ser i mange andre små byer, fortalte de dengang til avisen.

De havde fået øje på den gamle skole som en oplagt mulighed for at realisere planerne. Bygningen, som var ejet af Randers Kommune, havde stået havde stået til salg længe, og både størrelsen og placeringen var helt perfekt til formålet, vurderede de.

Købsaftale på plads

Med et politisk og moralsk opbakning fra den lokale Venstreformand, Allan Bundgaard, og byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre, Christian Brøns, fik Brian og Mikkel Thorup skruet et købstilbud med deres planer med ejendommen sammen til kommunen.

Efter nogle måneders administrativ og politisk behandling blev en købsaftale underskrevet i starten af februar. I denne uge faldt udbetalingen, og de to lokale iværksættere kan nu snart kalde sig kroejere.

– Vi er bare glade for, at det er lykkedes. Det bliver rigtigt godt for byen både med kroen, som samlingssted, men så bliver der jo også en stor og nyrenoveret lejlighed på første sal med byens nok bedste udsigt, det er da også positivt, siger Brian Thorup.

Klokken og hammeren og mere kommer med

Lise Rieks Fjorback, som i mange år har stået bag bardisken på den gamle kro, kommer til at bestyre kro, køkken og selskabslokale, og hun glæder sig.

– Jeg kan slet ikke vente med at komme i gang. Jeg har gået sagt, at hvis kedsomhed var en OL-disciplin, så stillede jeg op, griner hun.

Selvom hun har job, så glæder hun sig til at komme tilbage til sin yndlingsposition: bag bardisken, omgivet af glade krogæster.

Hun har også sammen med sine nye arbejdsgivere sørget for at få noget af ‘sjælen’ med fra den gamle kro.

– Vi har fået klokken fra krostuen med. Og hammeren til sømblokken, og den er noget af et noget af et klenodie; den er simplethen lavet helt specielt til Fårup Kro for mange år siden, så den er vigtig at få med, fastslår hun og tilføjer:

– Og så har vi fået raflebægrene med, det er heller ikke uvæsentligt.

Tingene har Brian og Mikkel Thorup købt fra de tidligere kroejere, som med lokale borgeres hjælp fik reddet en del inventar ud under branden sidste år.

– Vi har også købt borde og stole samt barstolene fra krostuen, så der bliver noget genkendeligt, når vi åbner engang, siger Brian Thorup.

Nyt plangrundlag

Hvornår det bliver, kan de nye ejere ikke sige noget præcist om på nuværende tidspunkt. Der skal nemlig udarbejdes et nyt plangrundlag for området, så der kan drives kro og boligudlejning på ejendommen, der tidligere har fungeret som offentlig institution i forskellige regi; og her har kommunen frist til 31. december i år.

– Det lyder som meget lang tid, men vi tror nu på, at det kommer til at gå hurtigere, siger Brian Thorup.

– I mellemtiden kan vi få finpudset budgetterne, planlagt renoveringsarbejde, indkøb med mere, Og så er vi ellers klar til at gå i gang dagen efter, at alle formaliteter er på plads, supplerer Mikkel Thorup.

Når det sker, så forventer far og søn at skulle bruge nogle måneder på renoveringen af bygningerne, som er i en god grundform, men inden for skal der laves en del, forklarer de.

– Vi skal først og fremmest have lavet et topprofessionelt køkken i forbindelse med krostuen, for maden bliver en vigtig del af forretningen, så her skal både gulve og loft rives ned, så vi kan få bygget det godt op fra bunden, siger Mikkel Thorup.

– Og så skal lejligheden på første sal gennemrenoveres, så det bliver et attraktiv bolig, supplerer Brian Thorup.

Lige nu glæder de sig over at det første vigtige mål er nået, og så glæder de sig sammen med med den kommende kromutter til at skabe nogle gode rammer for borgerne i Fårup og et stort opland.

 

Brian og Mikkel Thorup er nu ejere af Fårup gamle skole, hvor de vil genskabe Fårup Kro. Bygningen bagved kommer til at huse selskabslokalet, som man allerede nu har mulighed for at leje til arrangementer fra næste år. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer