Kultur

Få en snak med arkæologer og detektorfolk, der leder ved Kalø

Det er småt med fund, fra før Kalø Slot og landsbyen Bregnet blev opført. Dette fine smykke i urnesstil er en undtagelse og fundet ved Bregnet landsby. Det stammer fra slutningen af vikingetiden, dvs. omkring 1050, og er det foreløbigt ældste fund fra stedet. Foto: Museum Østjylland

Detektorfolk vækker opsigt, når de traver markerne tynde med deres detektorer. For hvad leder de dog efter?

Du skal ikke undre dig, hvis du første lørdag i oktober ser en flok detektorfolk på markerne syd for Bregnet Kirke. Allerede nu kan Museum Østjylland afsløre, at de leder efter en landsby, som måske lå her før 1300-tallet, hvor Kalø Slot blev bygget.

Se hvilke fund Midtjysk Detektorforening gør fra den forsvundne landsby Bregnet og dens mulige forgænger og hør om fundene, når museet inviterer alle interesserede til at kigge forbi til en snak med arkæologer og detektorfolk. 

Museum Østjylland og detektorfolkene leder efter en landsby ved Kalø, lørdag den 1. oktober 2022 kl. 9 – 16 på markerne syd for Bregnet Kirke. 

Gratis. 

Det er ikke første gang, at Museum Østjylland leder efter ”Gammel Bregnet” på markerne omkring Bregnet Kirke. Senest i sommeren 2021 var museet i gang med undersøgelser på stedet, hvor interesserede gæster kunne følge arkæologernes arbejde på allertættest hold, mens de udgravede huse og anlæg til teglproduktion. 

”Der har med sikkerhed ligget en middelalderlig landsby her, Bregnet, som har forsynet Kalø Slot med mad og andre fornødenheder. Spørgsmålet er, om her også tidligere end 1300-tallet var en landsby, en ”Gammel Bregnet”. Det håber vi at få et endeligt svar på, når vi med god hjælp af medlemmer af Midtjysk Detektorforening finkæmmer markerne tæt på Bregnet Kirke, ” forklarer arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen, der tidligere har ledet arkæologiske undersøgelser på stedet.

Kalø og landsby hang sammen

Landsbyen Bregnet er sikkert opstået samtidig med borgen og vokset i takt med, at Kalø blev et vigtigt sted for kongens administration af landet.

”Tilknytningen mellem borg og landsby var så stor, at da Kalø blev revet ned, blev landsbyen det også! ” fortæller Thomas Guntzelnick Poulsen.

Fundene viser, at Bregnet var en levende, pulserende landsby fra omkring 1400 til 1600.

Der er kun ganske få fund fra 1300-tallet på stedet og stort set intet der er ældre en det. Endnu… 

Måske en kirke før Bregnet Kirke

Bregnet Kirke er opført i anden halvdel af 1400-tallet. Måske har den afløst en ældre kirke, men det eneste, der er tilbage af den mulige forgænger, er døbefonten og kirkeklokken. Kirkeklokken kan i dag ses på Nationalmuseet. 

”Derfor ved vi kun meget lidt om, hvordan Bregnet så ud, før Kalø blev bygget. Måske var der slet ikke nogen landsby, før Bregnet skød op i 1300-tallet. Eller måske lå den et helt andet sted end den senere landsby, ” forklarer arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen.

Enestående ikke at finde noget

Museum Østjylland har til undersøgelsen allieret sig med Midtjysk Detektorforening og Naturstyrelsen, der ejer markerne omkring Bregnet Kirke. Da Detektorforeningen sidste år undersøgte markerne omkring kirken, fandt de kun ganske få fund. Derfor tyder det ikke på, at der har ligget en ældre landsby fra vikingetiden eller begyndelsen af middelalderen på markerne. 

”I så fald er det faktisk et ret enestående resultat, fordi kun ganske få landsbyer er anlagt ”så sent” som efter 1300-tallet. Nu er vi på Museum Østjylland jo nødt til at gentage afsøgning for at se, om det virkelig kan være rigtigt! ” smiler arkæologen. 

Sidste år viste græsset sig at være for højt til, at metaldetektorerne kunne få et ordentligt signal. I år har Museum Østjylland samarbejdet med Naturstyrelsen, så afsøgningen sker, umiddelbart efter græsset er blevet slået. 

For mere information kontakt arkæolog og ph.d. Thomas Guntzelnick Poulsen på tlf. 4010 8128 eller på tgp@museumoj.dk 

Kommentarer