Samfund

Et år efter ansøgningsrekord: Tilbagegang for ingeniøruddannelserne

Foto: Lisbeth Holten.

Efter rekordåret 2020 falder det samlede antal ansøgere til ingeniøruddannelserne i år en del. Det viser årets opgørelse over ansøgere til de videregående uddannelser. Tallene vækker bekymring hos vindmøllegiganten Siemens Gamesa.

Sidste år slog ingeniøruddannelserne rekord med det højeste antal ansøgere nogensinde. Årets ansøgningstal viser imidlertid en tilbagegang for ingeniøruddannelserne. Således har 8 pct. færre søgt mod civilingeniøruddannelserne, mens 4 pct. færre har søgt ind på diplomingeniøruddannelserne sammenlignet med 2020.

Selvom tilbagegangen skal ses i lyset af sidste års ansøgningsrekord, ærgrer Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA og Danmarks teknologiske alliance Engineer the Future, sig over faldet.

”Dansk erhvervsliv skriger på ingeniører i disse år, og kigger vi lidt længere ud i fremtiden, er der ikke nogen tvivl om, at ingeniører og andre STEM-specialister bliver stadig vigtigere for det danske samfund. Derfor er det også helt afgørende, at flere, og ikke færre, unge vælger de tekniske uddannelser til,” fortæller han.

Siemens Gamesa: Øget behov for at synliggøre ingeniørernes relevans

Hos Siemens Gamesa, der har specialiseret sig i vedvarende energi og er en af verdens førende vindmølleproducenter, vækker tallene ligeledes bekymring. Det er nemlig afgørende for virksomheden, at der uddannes tilstrækkeligt højtkvalificerede ingeniører i Danmark, så virksomheden kan fastholde sine omfattende aktiviteter inden for forskning og udvikling. Det fortæller Morten Pilgaard Rasmussen, teknologichef for offshore hos Siemens Gamesa.

”Allerede i dag er efterspørgslen på STEM-specialister stor, så det kan være en udfordring at finde de rette kandidater. Derfor synes vi hos Siemens Gamesa, at det er bekymrende, at færre unge i år har søgt ind på en ingeniøruddannelse,” udtaler Morten Pilgaard Rasmussen.

Ifølge Morten Pilgaard Rasmussen peger det faldende ansøgningstal på et fortsat behov for at synliggøre ingeniøruddannelsernes stigende samfundsmæssige relevans.

”Igennem de seneste år har vi på tværs af erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og organisationer arbejdet målrettet for at vise de unge, hvilke muligheder de tekniske uddannelser åbner op for, eksempelvis ift. at skabe grønne løsninger og dermed være med til at gøre en forskel for klimaet. Denne indsats er vigtigere end nogensinde før, for dansk erhvervsliv er stærkt afhængig af flere STEM-specialister,” fortæller Morten Pilgaard Rasmussen

Kommende ingeniørstuderende: Jeg vil skabe en grøn fremtid

En af de unge, der i år har søgt en ingeniøruddannelse, er 19-årige Per Bæk Uhrskov fra Kolding. For ham var diplomingeniøruddannelsen i elektrisk energiteknologi ved Aarhus Universitet det oplagte valg, fordi den giver mulighed for at udvikle bæredygtige løsninger, der kan muliggøre den grønne omstilling.

”For mig handler det om at være med til at gøre en forskel for verden og samfundet. Hvis vi skal løse klimaudfordringerne, er det tid til at handle,” fortæller han.

Det har altid været en drøm for Per Bæk Uhrskov at kunne hjælpe andre. Den drøm ser nu ud til at blive en realitet, idet han gennem sit studie og fremtidige arbejdsliv kan være med til at skabe nogle af de ændringer i vores energisystem, der bidrager til en grøn fremtid.

”Når jeg bliver ældre, vil jeg gerne kunne sige til mig selv, at jeg gjorde en indsats,” uddyber Per Bæk Uhrskov.

I alt har 7.183 søgt en ingeniøruddannelse som 1. prioritet, hvilket trods årets tilbagegang placerer de to ingeniøruddannelser i top-5 over de mest søgte uddannelser på landsplan.

Kommentarer