Debat og politik

Erhverv Randers: Kan erhverslivet inspirere lokalpolitikerne ?

Jens Enevold Kristensen er oprindeligt uddannet datalog. Han har siden haft både forskerstillinger og arbejdet for Europakommissionen og Ericsson.Han kom til Randers Erhverv fra en stilling som direktør for Skive Erhvervs-& Turistcenter

Kan vores lokalpolitikere lære noget af erhvervslivet ? Det spørger direktør for Randers Erhverv, Jens Kristensen, om i dette læserbrev. 

Jeg har stor respekt for lokalpolitikere generelt og dermed også lokalpolitikerne i Randers kommune.  Det er fantastisk, at vi har personer i dette land, som arbejder for en positiv udvikling af vort samfund – og en del af dem vel og mærket uden de får den store betaling for det. Jeg er overbevist om, at lokalpolitikernes intentioner er de bedste, og jeg er også sikker på, at de gerne vil skabe gode resultater for deres lokalsamfund. Den intention skal de have tak for.

Men jeg siger vel ikke for meget ved at konstatere, at de gode individuelle intentioner hos hvert enkelt byrådsmedlem i Randers ikke har resulteret i et godt og konstruktivt samarbejde med respekt for hinanden, og hvor man står sammen om at skabe gode resultater for hinanden og Randers kommune. Har jeg misforstået noget underskylder jeg meget, men fra mit perspektiv ser det desværre ikke sådan ud.

Er Randers Erhverv politisk ?

Inden du læser videre, vil jeg gerne lige gøre en ting klart. Jeg er ikke i et bestemt politisk partis ærinde her.  Mit partipolitiske ståsted er sagen uvedkommende, og jeg udfylder i øvrigt et hverv i Erhverv Randers, hvor både jeg og mine gode kollegaer bør og skal være upolitiske. Jeg møder dog til tider den fordom, at vi som organisation er ”meget blå”. Intet kunne være mere forkert. Vi er selvfølgelig politiske i den forstand, at vi er optaget af erhvervspolitik. Erhvervspolitik skal dog i dette tilfælde ses i et meget bredt perspektiv. Tingene hænger sammen, og som jeg nævnte i sidste nyhedsbrev, er vi meget optaget af, at de tre politikområder erhverv, uddannelse og beskæftigelse spiller sammen. Og jeg er lige så optaget af, at vores lokale virksomheder tager et samfundsmæssigt ansvar, som at de udelukkende stirrer sig blinde på at være profitmaksimerende!

Fra profitmaksimering til “shared value”

I tidernes morgen var det fuldstændig utænkeligt, at man som virksomhed kunne være både profitmaksimerende og samfundsansvarlig. I tidernes morgen var man også sig selv nærmest som virksomhed. Strategiudvikling og strategiimplementering var en krigskunst. Man skulle slå sine konkurrenter i markedet ”ihjel”. Og man skulle sikre at nye konkurrenter ikke kom på markedet ved at hæve indgangsbarriererne. På den måde kunne man forsøge at sikre sig, at potentielle nye konkurrenter tænkte sig om en ekstra gang, inden de gik ind på et marked for at konkurrere.

Denne form for strategi sker selvfølgelig også i dag, men der er heldigvis også kommet mange andre måder at drive og udvikle en virksomhed. I dag ser man konkurrerende virksomheder samarbejde om innovation, mm. Der er kommet meget mere åbenhed og vilje til at dele.

Tag et generelt eksempel; nemlig konceptet ”shared value” (jeg har desværre ikke en god dansk oversættelse). Grundideen er, at virksomheder kan tjene penge samtidig med at de tager et samfundsmæssigt ansvar. Ja sågar i nogle tilfælde løse større samfundsmæssige problemer. Se det er interessant. Og det piller ved nogle af de fordomme, som stadig florerer. Nemlig at det at tjene penge og tage et samfundsmæssigt ansvar er uforeneligt.

Heldigvis får flere og flere øjnene op for, at dette ikke er tilfældet. Og ja jeg ved godt, at der stadig kan være forskellige motiver bag dette. Der vil stadig være personer, der i bund og grund er ”kapitalistisk svin”, som kun ønsker at tjene mange penge og grundlæggende er ligeglade med den samfundsmæssige værdi. Men tro mig, der er også rigtig mange, hvor det modsatte er tilfældet. Det giver dem glæde og mening at bidrage til at skabe et godt og bæredygtigt samfund, og dette har højeste prioritet, men der er så den sidegevinst, at de også kan tjene penge på det. Sågar i nogle tilfælde mange penge.

Sharet Value i vores lokalpolitik

Tænk nu hvis vore lokalpolitikere kunne lade sig inspirere af denne tilgang til at drive virksomhed og bidrage til samfundsudviklingen på samme tid. En tilgang til tingene hvor man godt kan glædes over andres succes, da man også selv får noget ud af det. Hvor man ser værdien af forskellighed, og erkender, at man kan skabe endnu mere værdi, ved at erkende at tingene hænger sammen i et øko-system, hvor man er hinandens forudsætninger.

Tænk hvis vores byråd gav hinanden håndslag på, at de ville bruge deres mange gode individuelle intentioner, evner og kompetencer de hver især uden tvivl har inden for eksempelvis kultur, velfærd, erhvervsudvikling, ect., til i samskabelsens hellige navn at udvikle politik, der vil gavne helheden. Jeg medgiver, at det ikke er nogen nem opgave, de har. Det er helt sikkert svært at få et kommunalt budget til at hænge sammen, og der skal laves prioriteter. Men møder man hinanden med respekt og med en erkendelse af, at man er hinandens forudsætninger trods forskellige politiske holdninger, hvem ved så, hvad der kunne skabes af yderligere gode initiativer i Randers kommune.

Dette er en forkortet udgave af et læserbrev, som direktør Jens Kristensen har lagt ud på Randers Erhvervs hjemmeside.

Hele indlægget kan læses her: “Sharet Value for lokalpolitikere”

Kommentarer