Langå

En symfoni til Langå blev opført Pinselørdag på Langå skole

Se billedserie På billedet ses fra venstre forfatter Gerd Laugesen, musiker og projektleder Thea Vesti Pedersen, sanger Ulla Bendixen, komponist Gorm Askjær, og musiker Martin Ottosen. Foto: Jan Szwed.

Mange havde fundet vej til Langå skole Pinselørdag i det smukke vejr, da ensemblet Lydenskab, Sorten Muld, kirkens børnekor, naturbørnehaven Egeskov samt borgere, der læste lyrik, sammen opførte symfonien til Langå. 

Lidt under hundrede mennesker var mødt op til den uforudsigelige og spektakulære symfoni. Den enorme interesse betød, at der i hast måtte sættes flere stole op, så alle fik mulighede for at høre og se lokale medborgere gå på scenen med de involverede professionelle musikere.

Symfonien med de mange tilgange til Langå varede cirka en time og kom omkring klassisk musik, tekster, oplæsninger og scenografiske film. Symfonien er tilegnet Langå, samt de personer og begivenheder, der er en del af byen.

En af oplæserne fra byen, Dorthe Tapomayi Nielsen, læste lyrik mellem de forskellige musikstykker. De gennemgående fortællinger var om toget og Gudenåen.

Symfonien til Langå er skabt ud fra møder mellem hundrede mennesker fra Langå samt musikere og kunstnere fra projektet. Foreninger, skole, kor, ældre med minder, unge med digterdrømme, mennesker med visioner, folk med iværksætterånd, lokalarkivsentusiaster og erhvervsliv har udvekslet deres fortællinger om byen, som nu er blevet til tekster og musik om og til Langå.

Fra mange af publikummerne lød det, at det er en spændende måde at høre klassisk musik, lyrik og sang.

Også komponisten bag projektet Gorm Askjær var tilfreds:

– Jeg synes, det er vanvittig spændende, at møde forskellige folk og høre deres og byens historier i forbindelse med projektet En Symfoni Til Langå. Det er en udfordring at omsætte de konkrete historier og inspirationer til musik, så jeg leder hele tiden efter indtryk, der enten har musik i sig eller som kan oversættes til en musikalsk idé. Jeg lader mig også påvirke af de andre involverede kunstnere og od det glæder mig, at det hele gik op i en højere enhed.

‘En Symfoni til Langå’ er støttet af Region Midtjylland, Statens Kunstfond, Den Jyske Kunstfond, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden, Dansk Komponistforening og Randers Kommune.

Projektet er en del af det regionale projekt ‘En Symfoni til et Sted’, hvor der skabes symfonier til fem forskellige steder i Midtjylland. Søndag 4. september samles uddrag fra hver symfoni i Musikhuset Aarhus.

Man kan læse mere om projektet og ‘En Symfoni til Langå’ her.

Kommentarer