Randers By

Efterårskoncert med Randers Kammerorkester

Foto: Randers Kammerorkester

Efter en sommer med slotskoncerter, Randers Festuges pensionistkaffebord og operaforestillinger med Mozarts Don Juan spiller Randers Kammerorkester efterårets første koncert fredag den 23. september 2022 kl. 19.30 i Værkets Koncertsal. På programmet står Ludwig van Beethovens Strygekvartet nr. 13 og George Onslows Nonet for ni instrumenter. 

En fortælling om det at være menneske

Ludvig van Beethoven skabte i sine sidste seks strygekvartetter en fortælling om livet og om det at være menneske. Kvartetterne indeholder både de lyse og mørkere sider af tilværelsen. Og såvel det sprudlende energiske og jordiske som det lyriske, blide og sårbare er en del af kvartetterne. Livet leves i kontrasterne, og skønheden i Strygekvartet nr. 13 eksisterer kun i kraft af dets modsætning. 

Den sidste sats

Beethoven skrev oprindeligt en stor og monumental fuga som finale i Strygekvartet nr. 13. Nogle gode venner overtalte ham imidlertid til at komponere en anden afslutning, som blev fuld af livskraft og godt humør. Kvartettens sidste sats blev de sidste toner, som Beethoven komponerede. Nogle få måneder senere gik borgerne i Wien i fakkeltog for at mindes den nu afdøde komponist.

Den franske Beethoven

George Onslow hører i dag til den store skare af ukendte komponister, som i dag sjældent bliver spillet i koncertsalene. Ikke desto mindre fik han i samtiden tilnavnet ”den franske Beethoven” som en anerkendelse af hans kvaliteter som komponist. Med ni blæsere og strygere skaber Onslow i sin Nonet en næsten symfonisk lyd, men samtidig kan man også opleve det tætte og intime sammenspil mellem de enkelte instrumenter.

Kommentarer