Fårup

Efter branden i Fårup: Hanne og Knud vil genopføre kroen

Indehaverne af Fårup Kro, Hanne Hansen og Knud Leth, foran kroen, der brændte torsdag i sidste uge. Kun overetagen udbrændte, men det meste af underetagen har taget voldsomt skade på grund af vandet fra slukningsarbejdet. Alligevel er parret fast besluttede på, at kroen skal bygges op igen, også selvom det kan have lange udsigter. Foto: Gitte Hagsholm

Selvom chokket over branden endnu ikke har fortaget sig, så er kroparret Hanne Hansen og Knud Leth ikke et sekund i tvivl: Fårup Kro skal genrejses. For deres egen og for byens skyld, men ikke mindst også på grund af den enorme opbakning, de har mødt fra byens borgere.

Kort efter klokken 11 torsdag formiddag i sidste uge blev brandvæsnet kaldt ud til Fårup Kro, hvor der var gået ild i taget. Branden var så voldsom, at Beredskab og Sikkerhed Randers måtte have assistance fra Hobro til at få flammerne under kontrol; foruden en stigevogn havde beredskabet fra de to stationer også medbragt to tankvogne og to sprøjter. I alt 17 brandfolk var på slukningsarbejdet.

Læs også: Voldsom brand på Fårup Kro – står muligvis ikke til at redde

– Det gik bare så stærkt. Vi fik at vide af indsatslederen, at vi havde en halv time til at redde inventar og andre værdier ud fra kroen, for de vidste på det tidspunkt  ikke, om de kunne få ilden under kontrol, fortæller Hanne Hansen, som var på arbejde i køkkenet, da branden brød ud.

Flere af kroens kunder og andre af byens borgere var kommet ilende til, da de opdagede flammerne fra taget, og de, der kunne, sprang omgående til og hjalp med at få borde, stole, flasker, glas, fustager og alt andet ud af underetagen. Skadesservice tog efterfølgende det hele med til oprensning og opbevaring,

Brandfolkene fik senere isoleret branden til tagkonstruktionen, men underetagen, som næsten nåede at blive helt tømt for inventar, tog voldsom skade af vandet fra slukningsarbejdet.

Rørt over opbakning

Hanne Hansen og Knud Leth er rørte over alle de mennesker, der sprang til og hjælp med at redde det meste af kroens inventar.

– Vi er bare så taknemmelige over den enorme opbakning og kæmpe hjælp, vi fik den dag, og for den omsorg folk har vist os efterfølgende. Det kan slet ikke beskrives med ord, siger hun.

Derfor tog kroparret også ret hurtigt en beslutning om, at alt det de sammen havde fået bygget op i Fårup, ikke skulle gå til grunde med branden.

– Vi har talt med vores rådgivere hen over weekenden, og det er realistisk at bygge kroen op igen, fortæller Knud Leth.

Hvad tidsperspektivet i det er, kan han dog ikke sige noget om.

– Der kan godt komme til at gå rigtig lang tid. Vi skal også finde ud af, om vi skal bygge på tomten, eller vi skal rive det hele ned og bygge noget helt nyt, siger han.

Ingen tilskadekomne

Kroens førstesal var indrettet med værelser til udlejning, men ingen personer var i bygningen, da branden udbrød.

– Vi havde tre overnattende gæster natten til torsdag, men de havde heldigvis forladt kroen torsdag morgen, fortæller Hanne Hansen.

En lejer, som boede i en lille lejlighed i stueetagen i kroens nordlige del, var heller ikke hjemme, men han skal ud at kigge sig om efter et nyt hjem, mens en anden lejer, der bor i et anneks til kroen, slap med forskrækkelsen.

Årsag opklaret

Politiets teknikere har været ude for at klarlægge brandårsagen, som skyldtes noget reparationsarbejde på taget; og på grund af et ret kraftig blæst fik flammerne hurtigt næring, da der først gik ild i konstruktionen.

Hanne Hansen i køkkenet, der også er markant mærket af branden. Foto: Gitte Hagsholm
Krostuen var særligt medtaget efter slukningsarbejdet, der nok reddede underetagen fra flammerne, men til gengæld forårsagede voldsomme vandskader, og, som billedet viser, havnede en del afbrændt materiale fra førstesalen i lokalet. Foto: Gitte Hagsholm
Kroens mange stamkunder var meget berørte over branden, og en af dem havde dagen efter branden været forbi og lagt en rose. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer