Navnenyt

Efter 40 år med bøger: Bibliotekar overrasket med blomster fra kendt forfatter

Bibliotekar Eva Becker: Foto: Randers Bibliotek

Eva Becker blev overrasket med blomster og en videohilsen fra den kendte danske forfatter Jens Christian Grøndal, da hun takkede af efter næsten 40 års arbejde på Randers Bibliotek.

“Du har været en af dem, som har hjulpet andre til at opdage den frihed og den udvidelse af tilværelsen, det er, når man går ombord i en bog og lader sig opsluge af en anden verden og andre menneskers liv – det skal du have tak for”.

Sådan lyder det i en videohilsen til bibliotekar Eva Becker fra Jens Christian Grøndal, der blandt andet er kendt for romanerne “Lucca” og “Fra i nat sover jeg på taget”.

Forfatteren var i al hemmelighed forbi Eva Beckers kontor med en buket blomster i anledningen af, at hun går på pension efter næsten 40 år på Randers Bibliotek. Eva fik lov til at undre sig over identiteten på giveren af den smukke buket i nogle uger, indtil hun fik sin videohilsen ved en afskedsfest.

“Det var så rørende. Jens Christian Grøndal sad der – på min stol ved mit skrivebord – med den flotteste buket blomster. Helt fantastisk”, fortæller Eva Becker.

En utrættelig litteraturformidler

Det var Eva Beckers kollega Inger Nygaard Kaad, der skrev til Jens Christian Grøndal via Gyldendals Forlag:

“Eva er en utrættelig litteraturformidler, en ildsjæl som har haft betydning for læsere i næsten 40 år. Hun er utrolig begejstret for dit forfatterskab, og vi kan simpelthen ikke forestille os, at nogen har formidlet dine bøger så ofte og med så meget kærlighed og indlevelse, som Eva har”, skriver Inger Nygaard Kaad og fortsætter:

“Talrige er de gange, vi andre har været på vagt med hende, hvor hun har fremhævet netop dine værker for lånerne på sådan en fin måde. Både til hendes legendariske bogcaféer, Beckers Bedste, med op til 200 deltagere pr. gang og i den daglige formidling af bøger i udlånet”.

Inger Nygaard Kaad spurgte Jens Christian Grøndal, om han ville sende en hilsen, som Eva kunne få til afskedsfesten. Men da forfatteren alligevel skulle til Randers, lagde han vejen forbi biblioteket og kvitterede med blomster og en videohilsen i stedet. 

Lærte noget nyt hver dag

Eva Becker blev uddannet bibliotekar i 1984, og hun har arbejdet på Randers Bibliotek lige siden. I starten kørte hun bogbus til de mange omkringliggende kommuner, der dengang tilkøbte biblioteksbetjening af Randers Kommune. Siden har hun haft mange forskellige funktioner; blandt andet som læseguide, formidler i bogcaféer og indkøber af bøger.

“Det har været et skønt arbejdsliv. Det er fantastisk at kunne levere noget, der er gratis og gør en stor forskel for de mennesker, der bruger biblioteket. Der er heller ikke gået en dag, hvor jeg ikke har lært noget nyt. Man får så mange forskellige spørgsmål som bibliotekar, så det er umuligt ikke at blive klogere hver dag”, fortæller Eva Becker.

Adspurgt om tilværelsen som pensionist nævner Eva sin familie, der blandt tæller 11 børnebørn, naturen, veninderne, haven, Folkeuniversitetet og naturligvis bøger. Intet stort og vildt – i hvert fald ikke planlagt.

“Hele mit liv har jeg taget én dag ad gangen. Jeg laver aldrig de store planer, men der sker altid noget alligevel”, smiler Eva Becker, der havde sin sidste arbejdsdag på Randers Bibliotek tirsdag d. 29. november 2022.

Kommentarer