Kultur

Drev klapjagt på de randrusianske modstandsfolk -kom tæt på historien om den lokale gestapo-tolk

Under besættelsen forsøgte randrusianske modstandsfolk hyppigt at forsinke den tyske togtransport med afsporinger og sprængninger af jernbanen. Det lykkedes de i høj grad med, da de sprængte Langåbroerne. Hør om, hvordan Harvy Jensen allerede dagen efter var med til at anholde flere af deltagerne, og hvilke konsekvenser det fik for dem og deres familier. Fotokilde: Randers Stadsarkiv

Få indblik i historien om gestapo-tolken Harvy Jensen og andre komplekse skikkelser under besættelsen, når Museum Østjylland nu inviterer på historisk byvandring i Randers.

Den danske tolk Harvy Jensen var ansat ved Gestapo og deltog aktivt i anholdelser og afhøringer af danske modstandsfolk under besættelsen. Siden skiftede han side og leverede viden, der hjalp modstandsfolk med at flygte, inden de blev anholdt af Gestapo.

Der er entré til byvandringen, og du køber din billet på museets hjemmeside. 

Byvandring: I hælene på gestapo-tolken Harvy Jensen, tirsdag den 23. maj 2023 kl. 18.30 – 19.30.
Mødested: Foran Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C.
Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”.

På byvandringen besøger du steder, som har dannet ramme om nogle af de mest skæbnesvangre begivenheder under besættelsen. Der vil både blive tegnet et billede af Harvy Jensens handlinger, hans person og hans vej ind og ud af Gestapo.
Det er museumsinspektør Simon Ryvang True, der med udgangspunkt i omfangsrige retsdokumenter fortæller om manden, der hjalp det hemmelige tyske politi, Gestapo, med at optrævle modstandsgrupper i det østjyske.

Gestapo drev klapjagt
Fra november 1943 til oktober 1944 var Harvy Jensen tilknyttet Gestapo, som førte klapjagt på de randrusianske modstandsfolk.

– Harvy Jensen blev tilknyttet Gestapo i, hvad der må siges at være deres storhedstid i Danmark. Modstandsfolkene var ikke forberedte på, hvad der ramte dem, da Gestapo kom til landet i sensommeren 1943. Det fik derfor tragiske konsekvenser, og mange modstandsgrupper blev optrævlede, og modstandsfolk fængslede og henrettede, fortæller Simon Ryvang True.

Anholdelse på anholdelse
Turen byder på beretninger fra tidligere modstandsfolk og deres pårørende og på historier om mødet med Harvy Jensen og Gestapo ved de skæbnesvangre anholdelser.

– Når man i dag passerer gamle ejendomme i Randers, aner man ikke, at flere af dem har dannet ramme om anholdelser, hvor det var sidste gang, forældre så deres søn, koner deres mænd eller børn deres fædre. Harvy Jensen deltog i en hel del af disse anholdelser, og selvom han ikke var en ledende skikkelse, førte han sig alligevel frem. Det glemte vidnerne ikke efter befrielsen, da retsopgøret begyndte, fortæller museumsinspektøren, som opfordrer deltagerne på turen til at dele deres egne anekdoter og familiehistorier om besættelsen i Randers.

Byvandringen er cirka 2,5 kilometer lang.

 

Kommentarer