Randers By

Drager, løver og græske guder – oplev dem på en tur i Randers

Byens helt fra middelalderen, Niels Ebbesen, står midt på torvet i Randers. Han ser flot ud med udrustning, sværd, dolk og andet ridderudstyr. Men hvor mange kender historien på relieffet under statuen? Det får du blandt andet historien om på byvandringen. Foto: Museum Østjylland.

Du kigger sikkert mest på butiksvinduer, når du går rundt i Randers midtby. Det er faktisk en skam, for hvis du kigger op og studerer de fine, gamle huse, kan du møde slanger, drager, engle og mange andre eksotiske væsner.

Tag med på en børnevenlig familiebyvandring i vinterferien og få øjnene op for en masse overraskende detaljer og sjove historier i byen. Museum Østjylland arrangerer, museumsinspektør Inger Marie Hyldgård er din guide, og det er gratis at være med.

Englehuset i Brødregade hedder ikke englehuset for ingenting! Men hvor mange engle findes der egentlig på bygningen? Det skal børnene finde ud af på byvandringen, der åbner øjnene hos store og små for Randers midtbys mange fine – men lidt oversete detaljer. Det er gratis, bare mød op ved Håndværksmuseet i Lille Rosengård tirsdag den 15. februar. Foto: Museum Østjylland.

Håndværksmuseet er i år desværre nødt til at aflyse de programsatte ferieaktiviteter med de pensionerede frivillige håndværkere. I stedet inviterer museet på den hyggelige byvandring for familier med børn i alle aldre rundt den historiske bymidte i Randers.

Børn ser det oversete

Mange gamle huse i byen er udsmykket med fine og overraskende detaljer, og det overser de fleste, når de skynder sig gennem byen. 

”Jeg tror ikke, at mange voksne har lagt mærke til for eksempel hvor mange dyr, man kan finde rundt om på byens gamle bygninger. Heller ikke selvom de har måske boet i byen hele deres liv. Men sådan noget er børn tit gode til at opdage og kræve en forklaring på! Og det får de selvfølgelige denne dag, ” lover Inger Marie Hyldgård.

”Vi skal blandt andet finde drager, løve, svane og slanger, tælle engle og finde de græske guder. Alt sammen midt i Randers! Hvem skulle nu have troet det? ”

Fortæller gode og grumme historier

Børnene skal også høre om Niels Ebbesen – hvem var det nu lige, han var? Og se nærmere på noget der hedder portoverliggere i nogle af de gamle huse. Måske kan man læse årstal, og hvad de gamle udskårne bogstaver ellers afslører.

”Og selvfølgelig skal familierne også høre den drabelige historie om det ældste hus i Randers! Den historie er ikke for børn – eller det bliver den så denne ene og særlige dag! ” smiler Inger Marie Hyldgård.

Fakta

  • Familiebyvandring fra Håndværksmuseet, tirsdag den 15. februar 2022 kl. 11 – 12.
  • Mødested: Udenfor Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.
  • Byvandringen slutter samme sted.
  • Gratis. Ingen tilmelding – bare mød op!

Kommentarer