Randers By

Dom om omkonstituering får ingen betydning for Randers

To af sagsøgerne Bjarne Overmark (Beboerlisten) og Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten).

Når der afsiges dom i dag i sagen om hvorvidt omkonstitueringen i Randers Byråd i 2015 var lovlig eller ej, vil dommen reelt ikke have nogen betydning for Randers Kommune, hvis den dømmes.

– Kravet i stævningen er blot, at afgørelsen ophæves eller tilsidesættes som ugyldig eller kendes ulovlig, siger kommunalforsker Roger Buch til Randers Netavis.

– Derfor vil det blot ende med en dom for ulovligheder, altså hvis kommunen dømmes, understreger Roger Buch, men uden nogen tilknyttet straf, oplyser han, men understreger samtidig, at der eventuelt kan komme et krav om erstatning fra de afsatte udvalgsformænd.

– De har jo i givet fald mistet deres formandsvederlag, som følge af en ulovlig beslutning – altså hvis kommunen dømmes, understreger Roger Buch igen.

Mette Kronholm Frænde fra Økonomi- og Indenrigsministeriet ønsker at kommentere konsekvenserne, hvis Randers Kommune bliver dømt

– Økonomi- og Indenrigsministeriet finder det rigtigst ikke at kommentere det mulige resultat af en verserende retssag, siger hun til Randers Netavis.

De tre sagsøgere Bjarne Overmark (Beboerlisten), Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten) og Daniel Madié (K) har tidligere udtalt, at det ikke drejer sig om at få en eller anden form for erstatning, men at det er princippet i sagen, som er det væsentlige.

Selvom dommen sandsynligvis ikke vil få nogen konsekvenser for Randers Kommune, så kan den i høj grad få betydning for en parallelsag i Slagelse byråd. Her beskyldes borgmester John Dyrby Paulsen (S) for forsøg på politisk udrensning i forbindelse med nedlægning af udvalg.

I Slagelse Kommune har borgmesteren og flertallet bag ham besluttet at opsige den samarbejdsaftale med oppositionspartierne Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale, som ellers har sikret borgerligt flertal i flere af byrådets udvalg.

Det sker kun to måneder efter, at aftalen blev indgået efter en dramatisk konstituering i kølvandet på kommunalvalget i november.

Beslutningen har blandt andet fået Venstre til at beskylde borgmesteren for forsøg på ”politisk udrensning.”

Derfor venter man i Slagelse med spænding på, hvordan sagen fra Randers ender med at falde ud.

– Vores borgmester har tidligt været ude og sige, at det er på grund af dårligt samarbejde, at man gør det her. Så det er klart, at vi med interesse kigger til den afgørelse, som kommer om netop det her fra Randers, siger Slagelses tidligere borgmester Stén Knuth (V), der i dag er formand for kommunens kultur- og fritidsudvalg.

Dommen afsiges i dag klokken 12:45 ved Retten i Randers.

Kommentarer