Debat og politik

Dit postnummer må ikke stå i vejen for din boligdrøm

Læserbrev af Anne Hjortshøj, Byrådsmedlem, S, og Malte Larsen, Medlem af Folketinget, S

I vores hverdag hører vi det ofte. I valgkampene til de seneste byråds- og folketingsvalg, hørte vi også – adskillige gange – i områderne uden for Randers by, at det kan være svært at få et lån til drømmeboligen eller til virksomheden.

Bedre mulighed for finansiering af ejendomme har derfor længe været en del af vore valgløfter.

Dit postnummer må nemlig ikke afgøre, om du kan låne til boligdrømmen eller starte ny virksomhed op. Det er grundlæggende urimeligt. Derfor glæder det mig meget, at regeringen nu lancerer initiativer, der skal gøre det lettere for både borgere og virksomheder at optage lån i hele Danmark.

For mange danskere er det at købe en bolig eller starte sin egen virksomhed en stor beslutning. Virkeligheden er desværre, at mange drømme allerede brister i banken. Flere oplever nemlig i dag at få nej til et boliglån, selvom de har en sund økonomi, fordi boligen ligger et sted, hvor banken frygter, at den bliver svær at sælge igen.  

Affolkning og stilstand er nogle af de udfordringer, som man bokser med i yderområder. Det sætter sig i boligmarkedet og bliver en ond spiral, som får antallet af til salg-skilte til at hobe sig op i visse områder.

Sådan behøver det ikke at være. Danmark må ikke blive trukket skævt på den måde. Vi skal sikre bedre muligheder i landdistrikterne og på den måde skabe et Danmark i balance.

Derfor præsenterer vi nu et udspil, der tager et opgør med låneudfordringerne i landdistrikterne. 

Vi vil blandt andet give bedre adgang til lån for mindre virksomheder ved at ophæve den nuværende lånegrænse på 1 million kroner for vækstlån, så mindre virksomheder får bedre mulighed for at udvikle forretningen.

Samtidig foreslår vi, at der indføres en model med statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 procent af boligens værdi i postnumre med lave kvadratmeterpriser. Det betyder konkret, at staten vil garantere den yderste fjerdedel af realkreditlånet. 

En sådan model for realkreditlån til private boliger er ikke set før i Danmark. Men det er på tide. 

Det er et markant tiltag, og en hjertesag for os. For det er vigtigt, at vi gør op med skævvridningen af vores land, så vi sikrer, at alle kan få et boliglån. Uanset hvor i landet, man vælger at slå sig ned. 

Kommentarer