Debat og politik

Den ældre i centrum

Af Lone Glarbo, Danmarksdemokraterne

Folketingskandidat, Østjyllands Storkreds

Selvstyrende teams giver meget bedre ældrepleje.

I Danmarksdemokraterne – Inger Støjberg ønsker vi at tilføre ekstra 2. mia til ældreplejen – det svarer til 782 nye SOSU’er, alene i Region Midtjylland.

Astrid Krag og Mette Frederiksen lovede at gøre noget ved forholdene på landets plejehjem for 2 år siden, efter dokumentaren om Else – INGENTING har ændret sig. Se dokumentaren på TV2 i aften.

Ældre har krav på en hjælp, hvor de føler sig set, mødt med nærvær, respekt og omsorg.

I selvstyrende teams, får medarbejderne meget større medansvar og indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse og arbejdsdag. Det er med til at begrænse antallet af forskellige hjælpere i det enkelte hjem. En af de ting, som kan gøre de ældre utrygge, er når der kommer 14 forskellige hjælpere den ene uge, og måske 14 nye i den næste. I de selvstyrende teams kender alle borgerne dem som kommer.

Vi skal have værdigheden og respekten for borgeren i centrum. Faggrænserne skal nedbrydes, hvor det giver mening for borgeren. SOSU-assisten og sygeplejersken skal samarbejde mere på tværs, og der vil være overlapning af opgaver, hvor det giver mening.

Et eksempel kunne være, at sygeplejeren kommer om morgenen kl. 8:00 i forbindelse med en sårbehandling. Borgeren bruger ble og har behov for en ny pga. afføring. Så er tanken, at sygeplejersken hjælper borgeren, fremfor at denne skal vente i en time eller to på SOSU-assistenten.

Vi skal finde balance mellem kvalitet – trivsel – økonomi.

Det er veldokumenteret, at teams giver:

• Høj brugertilfredshed pga. højere medarbejderkontinuitet og fleksibel hjælp.

• Færre forebyggelige indlæggelser.

• Høj trivsel pga. øget indflydelse på eget arbejde og lavt sygefravær

• Høj effektivitet pga. fleksibel udnyttelse af ressourcerne med høj grad af selvplanlægning.

Det er ret væsentlige fordele, fordi vi står over for et meget stort rekrutteringsproblem i ældreplejen.

Kommentarer