Randers By

Debat: Rungende radikalt ‘nej’ til absurd rygeforbud

Mogens Nyholm, Byrådsmedlem Radikale Venstre. Pressefoto.

Debatindlæg af: Mogens Nyholm, Byrådsmedlem Radikale Venstre

Et spraglet flertal af Randers Byråd har besluttet, at de kommunalt ansatte ikke længere må ryge i arbejdstiden.

Radikale Venstre støtter selvfølgelig ideen om mere folkesundhed, men vi støtter ikke fundamentalistiske forslag, og stemte følgelig nej til det nu vedtagne rygeforbud. Jeg vil give to korte begrundelser for Radikales afstandtagen til rygeforbuddet (i øvrigt har jeg været ikke-ryger i hele mit liv!)

  •  Med de nye rygeregler, må en skolelærer ansat på Havndal skole, ikke ryge i sin egen bil, hvis han/hun i arbejdstiden skal til møde på Grønhøj Skolen eller på besøg hos forvaltningen inde i Randers. Ligeledes må kommunale medarbejdere ikke ryge, hvis de nogle dage arbejder på egen bopæl. Det er absurd!
  •  Hvilken sanktion skal der gives, hvis medarbejdere overtræder reglerne – er det fyring, bøde eller advarsel om fyring ved næste overtrædelse – og hvordan skal reglerne kontrolleres? Svarene blæser i vinden ved Gudenåens smukke bredder.

I byrådssalen gjorde jeg det klart, at set fra min optik er det Folketinget, som har de håndtag der nytter med hensyn til vi får et mere røgfrit Danmark. Blandt andet prisparameteren, som især vil ramme det vigtige unge segment hårdt, og dermed have en reel forebyggende og sundhedsskabende karakter.

Under de netop afsluttede budgetforhandlinger foreslog Radikale Venstre, at kommunen skulle indføre en budgetpulje med det formål at forebygge og helbrede stress på de kommunale arbejdsgange. Det er der mere brug for, end at stramme yderligere op på lokal kommunale rygeregler, der i forvejen var pænt stramme.

Stress-forslaget var ikke noget borgmesterpartiet socialdemokraterne modtog med stor begejstring; forslaget ses jo heller ikke budget 2019-2022.

Kommentarer