Debat og politik

Debat: Randers-Venstres absurde budget

Debatindlæg af Mogens Nyholm
Byrådsmedlem for Radikale Venstre i Randers

Venstre i Randers Kommune giver forventeligt skarp kritik af kommende års budget indgået mellem De konservative, Radikale Venstre, Socialdemokraterne, SF og DF – Venstre er ikke med i forliget.

Når man læser Venstres eget budgetforslag læses, at gerne havde set et løft på børneområdet, ligesom partiet vil bruge 100 millioner kroner ekstra på broforbindelse, 70 millioner kroner til en fremkommelighedspulje, og 40 millioner kr. på en ny hal i Dronningborg. Det er godt nok mange penge, som Venstre kun kan findes ved der spares på andre budgetområder.

Dykker man ned i Venstres fremlagte budgetforslag bliver man en smule klogere på hvor Venstre vil spare. Pengene skaffes ved at partiet foreslår rammebesparelser. Det vil sige besparelser, hvor Venstre ikke fortæller hvor der skal spares – det er op til forvaltningen, må man tro.

I år 2020 er foreslåede V-rammebesparelser på 58 millioner kr., i år 2021 på 100 millioner kr., i år 2022 på 135 millioner kr. og i år 2023 er rammebesparelsen på hele 174 millioner kr. Det er rigtig mange penge Venstre ikke sætter ord på mht. hvor pengene skal spares.

I Venstres budgetforslag læses, at partiet årligt vil investere 7 millioner kr. på børneområdet. Jeg siger ”goddag mand økseskaft”… enhver fornuftbetonet borger vil nok gennemskue, med Venstres store rammebesparelser in mente, at det ikke ender med at blive investeret 7 millioner kr. på børnene – det ville ende med et pænt stort børne minus, hvis Venstre havde magt, som de har agt.

Venstres budget skærer langt ind i benet på velfærdsområder, ligesom det må konstateres, at V-budgettet reelt ikke hænger sammen økonomisk.
Det er absurd, at byrådets næststørste parti Venstre kan producere et så uigennemtænkt og ansvarsløst budget, hvor der (bevidst?) skjules, hvor de store besparelser skal findes. Bemærk, vi fem budgetpartier øger skatten på indkomst med 0,2 procent, for at undgå nogle af de nedskæringer på velfærden, der gør mest ondt. Eksempelvis så de ældre fortsat kan gives rengøring hver 14. dag.

Mon ikke mange borgere også kan se, at var Venstres budgetforslag vedtaget ville det betyde et grimt indhug i velfærden, og overholdelse af visse social lovgivninger udfordres.
Ideen med nærværende læserbrev er, at borgerne i Randers Kommune nu også gives en real økonomisk viden om Venstres ideer og ønsker for de kommende 4 år.

Kommentarer