Debat og politik

DEBAT: Jeg er allerede træt af julen

Erik Humblebug. Privatfoto

Debatindlæg af Erik Humblebug, Nattergalvej 19, Randers

I min barndom var der altid en fortættet stemning op til jul. Vi øvede julesange. Og kort før juleaften hentede vi så et juletræ, som vi pyntede lillejuleaften. Julen var hyggelig.

Nu er der juletræstænding på Torvet i Randers den 18. november. Og på diverse TV-stationer, er det mere end en måned siden, at den første julereklame blev bragt. Og det er de samme reklamer, som jeg var træt af sidste år.

F.eks. vil datteren ikke give sin mor en tegning. Og så er der reklamer for produkter fra Imerco, der koster både 1000 og 2000 kr. Jeg må være ærlig og tilstå, at jeg aldrig har givet min svigermor en større gave end til ca. 200 kr.

Jeg har selv prøvet at få flere æsker chokolade til omkring 100 kr. til en fødselsdag. Så skulle jeg æde mig igennem dem. Jeg spiser normalt ikke meget chokolade.

Af et par fik jeg en CD med en gruppe, som jeg havde diskuteret med min ven et stykke tid forinden. Den kostede nok over 100 kr. Men det var en personlig gave, som jeg havde glæde af i flere år, efter at jeg fik den.

I julen fejrer vi ifølge kristen tradition det, der skulle være verdens vigtigste fødsel. Og de første kristne valgte at fejre denne begivenhed omkring solhverv, der er afslutningen på den tid, hvor det bliver mørkere, og vi kan se frem mod en tid med mere lys og varme.

Maria havde naturligvis 9 måneder til at forberede sig på sin fødsel. Men jeg tvivler på, at astronomer fra Iran brugte 2 måneder til at finde en gave til det barn, der først blev født to måneder senere. De kendte slet ikke til Marias graviditet.

Julen er blevet så udvandet, så det er vanskeligt i det hele taget at fejre jul. Julen er en hyldest til livet og til barnet, der blev født. Det er vi ved at erstatte af tomme ritualer, der starter tidligere og tidligere på året.

Julen varer lige til påske. Jeg håber ikke, at vi starter med at fejre påske lige efter nytår.

 

Kommentarer