Debat og politik

Dagligvarebutikker – de mindre byer skal hjælpes

Debatindlæg af Mogens Nyholm. Medlem af Randers byråd for Radikale Venstre

Regeringen vil poste 18 millioner kroner i etableringen af nye dagligvarebutikker på landet. Pengene skal bidrage til, at det bliver nemmere at etablere borgerdrevne butikker i de mindre byer og landsbyerne.

En borgerdrevet butik betyder, at områdets borgere selv skal poste penge i projektet/butikken. Borgerdrevne butikker ses oftest i de mindste byer.

Jeg vil rose regeringen for tiltaget. Det er vigtigt med fortsatte indkøbsmuligheder af dagligvarer for folk, der bor på landet. Butikkerne er lokale livsnerver.

Dog synes 18 millioner kroner at være et forbavsende lille beløb at afsætte til sådant et glimrende formål.

Historisk er der brugt milliarder af offentlige skattekroner til anlæg af infrastruktur og veje ved butikscentre og storcentre i de større byer; og i det det ganske land. De mange milliarder kroner, der er anvendt til butikscentres vejnet mm. er jo reelt nødvendig offentlig støtte til de store butikscentres virke.

Nu må landområdernes borgere stå for tur til at få støtte til fremtidssikring af deres efterhånden beskedne butiksliv. De nævnte 18 millioner kroner bør i første omgang øges til 100 millioner kroner (begge beløb i en tre årige tidshorisont!).

Lokalt ses gode eksempler på, at borgere gør noget ekstraordinært for at bevare deres lokale indkøbsmulighed. F.eks. landsbyerne Asferg, Gassum og Øster Bjerregrav, og på Djursland kan nævnes Nørager.

Det skal tilføjes, at de borgerdrevne butikker ikke alene fremtidssikres ved en stor statslig støttepulje til opstart af lokalbutikkerne – efterfølgende kræver fortsat drift af købmandsbutikkerne god opbakning fra byens borgere. Det er jo en selvfølgelighed.

Kommentarer