Uggelhuse

Dårligt bredbånd kan tvinge firma til at flytte

Christian Brøns (tv), medlem af byrådet for Venstre besøgte forleden Sylvester Hansen (th) hos firmaet Salming Danmark A/S i Uggelhuse for at snakke om løsning på de dårlige bredbåndsforbindelser i Randers opland.

Dårligt bredbånd kan tvinge firma til at flytte. Det er firmaet Salming Danmark A/S fra Fjordvej 2 i Uggelhuse, som har store dækningsproblemer.

Firmaet er i kontakt med hele Europa, og er derfor helt afhængige af en ordentlig mobil- og bredbåndsdækning

– Vi taler rigtig meget telefon og ofte kan kunderne og jeg slet ikke høre hinanden, og der er steder i huset, hvor der overhovedet ingen forbindelse er fortæller direktør for Salming Danamrk A/S Sylvester Hansen.

– Vi har prøvet samtlige telefonselskaber fra store til små. For nylig skiftede vi fra TeleVox til Telia, fordi Telia er det bedste af det dårligste.

Salming Danmark A/S taler dagligt både med hovedkontoret i Sverige, og med kunderne her i landet. Samtidig korresponderes meget på mails.

Sylvester Hansen vurderer at han taler i telefon omkring 10 timer om ugen.

– Vi lever jo af at snakke i telefon samt sende og modtage mails forklarer han, men mange gange kan han end ikke åbne firmaets hjemmeside.

Direktøren oplyser, at firmaet har prøvet forskellige teleselskaber, og nogle selskaber har tilbudt dem en såkaldt Kuppel, som vil booste signalet. Men det vil koste firmaet 3.000 kroner om måneden, og derfor er den løsning ikke aktuel.

– Den tid som vi har brugt på at få forbindelse, står slet ikke mål med den tid, som i stedet kunne være brugt konstruktivt på kunder, tilføjer Sylvester Hansen.

– Alternativet er at flytte virksomheden ind til Randers, og hvis det bliver aktuelt, så passer det ikke med politikernes udsagn om at ville gøre noget for udkantsdanmark, betoner direktøren.

Sylvester Hansen frygter for konsekvenserne, hvis der sker en ulykke i virksomheden. Det er nemlig ikke over alt han kan komme igennem på 112.

– Hvis det sker, så skal jeg først finde et sted her på ejendommen, hvor der er forbindelse, indskyder Sylvester Hansen.

Direktøren peger på, at en løsning kunne være at sætte en ekstra mast op i Uggelhuse, men han tror ikke på at der er et marked for det i landsbyerne, med henvisning til at det er for dyrt for teleselskaberne.

– Havde vi været en stor virksomhed ville der med sikkerhed allerede være en ny mast herude, men nu er vi jo kun et mindre firma, og så er teleselskaberne lige glade med os, bemærker han.

Forleden besøgte medlem af byrådet for Venstre, Christian Brøns firmaet, og kunne ved selvsyn se, at det er et stort problem for virksomheden. I øvrigt har han konstateret, at der flere steder i kommunens udkantsområder, er problemer for andre virksomheder i.

– Det er ikke rimeligt, at man ikke giver virksomhederne rimelige vilkår, når de er med til at bidrage til fællesskabet, som disse to virksomheder her i høj grad gør, erklærer Christian Brøns, som fastslår, at bredbånd og mobildækning er et led i den moderne infrastruktur og dermed er et stort problem over alt i Uggelhuse.

Samtidig påpeger han, at det ikke bare er et problem for virksomhederne, men også for borgerne.

– Hvis man hverken har mobildækning eller internetdækning, så er der altså ikke nogen, som har lyst til at bo eller flytte til herud, pointerer han.

I forbindelse med budgettet har byrådet afsat 2 mio. kroner i 2018, og yderligere to mio. kroner i 2019 til bl.a. at se på de problemer som er i udkantsområderne. Derud over er der ansat en bredbåndskoordinator, som er ansat til at styrke udbredelsen af højhastigheds-bredbånd i hele kommunen.

Christian Brøns bemærker, at det kan blive nødvendigt at sætte kommunale master op i de områder, hvor dækningen er utilstrækkelig.

– Vi har et mål om, at 98 procent af helt Randers Kommune skal være dækket, og det kan vi ikke opnå med markedet alene. Så kan én af løsningerne være, at vi sætter kommunale master op, med henblik på at beholde virksomheder som Salming A/S her i området, men også for at trække nye borgere til understreger Christian Brøns.

Folketinget har bevilget 200 mio. og den første ansøgningsrunde er allerede afsluttet. Herefter skal det evalueres om det er lykkedes at skabe bedre bredbånd, hvorefter det bliver besluttet om der skal bevilges flere penge til området. Kommunerne kan ikke få del i disse 200 mio. kroner, men er tiltænkt private organisationer og virksomheder.

I Randers Kommune samarbejder Erhverv Randers med kommunen i projekt ”Bedre bredbånd”, for at understøtte udbygning af den IT-infrastruktur, som er nødvendig for at lokale virksomheder kan koble sig på og udnytte digitale tjenester.

Idéen er at Randers Kommune, Erhverv Randers og en række andre erhvervsforeninger tilsammen laver et udbud. Ved at pulje efterspørgslen på hurtige forbindelser i et intelligent udbud, er det målet at få hurtige internetforbindelser til attraktive priser.

Firmaet er importør af brandet Salming, som er svensk. Salming Danmark A/S er leverandører til diverse internetfirmaer og sportsbutikker herunder Intersport Randers. Af samarbejdspartnere er bl.a. Randers HK og Randers herrehåndbold.

Salming Danmark A/S leverer til forskellige sportsgrene herunder håndbold og floorball. Firmaet har de seneste tre år boet i Uggelhuse.

Kommentarer