Læsten

Cold Hand Winery i Læsten ramme om politikermøde

Lars Søgaard (fra venstre), Jens Skovgaard Pedersen, Michael Aastrup Jensen og Torsten Schack Pedersen havde en god snak om bredbånds- og mobil-dækning på Cold Hand Winery ved Læsten.

Mere bredbånd i landdistrikterne var dagsordenen, da formand for landdistriktsudvalget, Lars Søgaard, afholdt møde med folketingsmedlem og telekommunikationsordfører Torsten Schack Pedersen (V) og det lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) på virksomheden Cold Hand Winery ved Læsten.

Mødet handlede om bredbånds- og mobildækning i landdistrikterne – en problematik som Cold Hand Winerys indehaver Jens Skovgaard Pedersen har tæt inde på livet hver dag. Cold Hand Winery kunne berette for gæsterne, at den daglige drift ofte er udfordret af, at betalingsterminaler ikke fungerer, og Mobile Pay ikke kan modtages. I det hele taget kommer store dele af landdistrikterne til kort, når det gælder mobildækning og højhastighedsbredbånd.

– Der er simpelthen ikke marked nok i landdistrikterne til, at det betaler sig for teleudbyderne. Derfor må vi i kommunens yderområder leve med manglende bredbånd og for lidt dækning på mobiltelefonen, siger formand for Randers Kommunes Landdistriktsudvalg Lars Søgaard.

Han kom med en klar opfordring til de to folketingspolitikere om at hjælpe med at understøtte initiativer, der kan sætte ”strøm på” landdistriktet.

I teleforliget fra 1999 er det præciseret, at der er markedskræfterne alene, der skal sikre hele Danmark mobil- og bredbåndsdækning. Men med den nye lov om erhvervsfremme fra 2014 gives kommunerne mulighed for at understøtte en bedre adgang til fiberbredbånd og en bedre mobildækning. Og det kan der være brug for på landet.

På Finansloven for 2016 er afsat en pulje på i alt 200 millioner til formålet – penge som kan søges efter sommerferien.

– Den kommende bredbåndspulje vil kunne hjælpe en række landsbyer og er et skridt i den rigtige retning, udtaler Lars Søgaard.

Fokus på bredbånd og såkaldte Living hubs, som gør det muligt at bo på landet og samtidig være en del af det digitale marked, er et indsatsområde i Business Region Aarhus, som består af de 12 østjyske kommuner. Her er Randers Kommune en del af formandskabet.

 

 

 

Kommentarer