Vorup

Byggemarked uddanner roboteksperter

Efterspørgslen på robotplæneklippere går lodret i vejret. Det har fået XL-BYG Vorup Tømmerhandel & Byggecenter til at uddanne eksperter på området. Leder for haveafdelingen, Lars Juhl, giver her byggecentrets bedste råd til køb af robotplæneklipper.

Du bliver fri for motorstøj og udstødning, græsset ser altid skarpt og nyklippet ud, og mosset forsvinder. Det er de tre vigtigste grunde til, at robotplæneklipperne er blevet meget populære i Vorup og omegn. Det forklarer Lars Juhl fra XL-BYG Vorup Tømmerhandel & Byggecenter, der for nylig er blevet specialuddannet inden for robotplæneklippere.

At efterspørgslen på robotplæneklippere er eksploderet i de seneste år, understreger markedstal fra de samlede danske forhandlere. Salget af de små haverobotter er fordoblet siden 2017. Samtidig er salget af benzinplæneklippere faldet med over 40 procent. Det kan mærkes hos XL-BYG på Nyborgvej i Vorup.

– Vores udvalg af robotplæneklippere har aldrig været større. Hvert år kommer der nye modeller, og det ser ikke ud til at stilne af foreløbigt. Køber man som privatperson på egen hånd, er der faktisk grund til at passe på. Det er efterhånden ret svært at gennemskue, hvad der adskiller de forskellige modeller fra hinanden. Så søg råd hos en fagmand, inden du bruger flere tusinde kroner på den forkerte model, slår Lars Juhl fast.

For at kunne give en præcis rådgivning, slår han og kollegerne ofte et satellitbillede af kundens grund op på Google Maps og gennemgår herudfra havens størrelse og kompleksitet sammen med kunden

Lars Juhl giver her XL-BYG Vorup Tømmerhandel & Byggecenters fem råd til, hvad du altid skal overveje, inden du køber en robotplæneklipper for at undgå et fejlkøb.

Plænens areal – Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, hvor stor din plæne er. På den måde sikrer du dig den bedste græsslåning. Robotterne kan fås til at klare arealer fra 1 til 20.000 kvadratmeter.

Plænens kompleksitet – Har din have mange bede, smalle passager, træer, flagstang, buske og legeredskaber, skal du gå efter en maskine, der kan klippe et større areal, end din plæne egentlig er. Derudover skal du også være opmærksom på, at enkelte haver kan være så komplekse, at de slet ikke egner sig til en robotplæneklipper.

Stejle hældninger – Det er vigtigt, du finder ud af, hvor stejle hældninger der er i din have. De fleste robotter kan klare en hældning på 25 procent. Har din have stejlere bakker, findes der i langt de fleste byggemarkeder specialmodeller, der kan klare stigninger på op til 45 procent.

Hvor skal robotten bruges – Skal robotten klippe plæner, der ikke er forbundet, som for eksempel for- og baghaven, bør du vælge en maskine, hvor det er let at oprette en sekundær zone. Vil du bruge robotplæneklipper i sommerhuset, kræver det en separat maskine, og det kan være smart at købe en model med app-styring, så du får besked, hvis maskinen er kørt fast.

Hvornår må robotten være aktiv – Er du typen, der elsker at være i haven, og har du måske også børn, der leger i den, så skal du overveje at købe en lidt dyrere model, der kan klippe større arealer. En robot med overkapacitet kan klippe plænen hurtigere og behøver derfor slet ikke forstyrre jer, når I vil nyde haven.

Kommentarer