Debat og politik

Borgmesteren: Randers kan og skal gøre det bedre

Randers Netavis rapporterer fra Folkemødet på Bornholm.

Op i mod 100.000 mennesker fra hele Danmark havde i år valgt at lægge vejen forbi Bornholm, hvor der fra torsdag til søndag denne uge blev afholdt Folkemøde for 7. år i træk.

Randers Netavis var med for at tage pulsen på demokratiet i øjenhøjde – og mellem debatterne tog vi en snak med borgmester Claus Omann Jensen, som var på Bornholm for at repræsentere kommunen og deltage i en række arrangementer.

Allerførst, Claus Omann Jensen: hvorfor er du kommet til Folkemøde?

– Jeg har valgt at deltage aktivt på Folkemødet, hvor jeg blandt andet er sammen med resten af Business Region Aarhus, hvor vi samlet set er 12 borgmestre fra Østjylland, fortæller Claus Omann Jensen.

– Vi har et udstillertelt tæt på havnen, hvor der er en række arrangementer og debatter om en række forskellige ting, der vedrører vores lokalområder og hele regionen. Vi prøver hvert år at give en god og interessant gave til Folkemødet og i år havde vi inviteret Bjarke Ingels til at tale om bæredygtig byudvikling, fortsætter Claus Omann Jensen.

De obligatoriske møder mellem borgmestrene er én ting for Claus Omann Jensen. Noget andet er at møde andre mennesker og være nysgerrig på arrangementer, debatter og input i programmet med over 3.000 arrangementer fordelt på fire dage.

Hvad får du ud af dagene på Folkemødet ud over de officielle møder?

– Jeg er her i lige så høj grad for at deltage og bidrage i debatterne, men også for at lytte. Nogle gange dropper jeg bare ind til noget jeg ser undervejs og synes er interessant. Jeg har selvfølgelig kigget programmet igennem, og har fundet de debatter, jeg synes skaber værdi for det, jeg har af ambitioner med hensyn til Randers, fortæller borgmesteren.

– Som noget helt specielt for Folkemødet er, at man møder helt utrolig mange mennesker herovre. Det er meget værdifuldt for at skabe netværk – ikke på en orkestreret måde, men netop uformelt, hvor man lige i fem eller ti minutter kan snakke sammen, lave en aftale eller finde en løsning.

Men hvor er resten af Randers-politikerne? Kunne det ikke være en oplagt mulighed for hele byrådet at rive et par dage ud af kalenderen – droppe de daglige uenigheder – og sammen deltage på Folkemødet?

– Det er et glimrende forslag. Vi prøvede faktisk for to år siden, hvor jeg foreslog, at vi tog herover, men der var ikke bred nok interesse for det. Det er ærgerligt, men desværre nok symptomatisk for, hvordan det er i Randers byråd. Nogle mener, at det ville være spild af penge, men jeg mener altså det modsatte – at det kunne være en god investering i vores samarbejde i byrådet.

– Problemet er jo i Randers byråd, at her har borgerne og dermed vælgerne sagt, at den måde vi gør det på – det er de ikke særligt tilfredse med. Randers byråd kommer samlet ind som anden eller tredje sidst i den seneste Voxmeter-undersøgelse, og jeg som borgmester som nummer sidst. Det skal vi i da lytte til, for det er da et klart signal om, at vi skal gøre det anderledes. Men for at kunne gøre det anderledes skal vi jo kunne snakke sammen og få samarbejdet op i et højere gear. Og her kunne en fællestur til Folkemødet være en god medicin, pointerer Claus Omann Jensen.

Men skal der en tur til Bornholm for at bilægge stridighederne?

– Nej, ikke nødvendigvis, men verden er fuld af konflikter – store som små – og hvis man kke er villig til at bilægge dem og mødes under lidt uformelle omgivelser en gang imellem, så står man fastlåst i sin position og kommer ikke videre. Derfor har jeg også mange gange inviteret til at finde et kodeks for, hvordan taler vi sammen, hvordan agerer vi sammen, hvordan kan vi respektere hinanden mere – men der er bare ikke vilje til det i byrådet lige nu.

Læs også: Randers-borgmester bliver en del af Global Parliament of Mayors

Men dermed vil der jo fortsat blive skrevet negativt om byrådets evne til at samarbejde og om Randers generelt. Det er vel ikke befordrende?

– Det føles engang imellem som om at gevinsten ved tale os selv ned fra byrådets side er større end lysten til at fortælle alle de gode historier. Og ærligt talt bliver jeg faktisk ked af det på Randers’ vegne, for der sker så mange gode ting. Tag nu bare de store linier: Ledigheden er faldet til under landsgennemsnittet. Vi har skabt 1.600 nye arbejdspladser. Tilflytningen steget til det tredobbelte. Vi har sat ekstra penge af til børneområdet for første gang i mange år. Det er da alle sammen mega gode historier.

– Og på det nære og lokale plan er der lige nu gang i den med byfester overalt i vores lokale byer. I midtbyen er der også knald på – bare sidste weekend med 5.000 deltagere på Spektakel festival og så kommer Water Music lige efter sommerferien. Altsammen fordi vi har nogle driftige mennesker, der vil noget med Randers og yder en kæmpe indsats.

Borgmesteren anerkender sin del af ansvaret for samarbejdsproblemerne i byrådet, men han savner at andre også vedkender sig deres del af ansvaret.

– Jeg synes vi har appelleret til bedre dialog rigtigt mange gange, men det er som om, at nogen har besluttet, at det sådan skal ikke være.

– Men vælgerne har jo heldigvis retten til at vise hvem der har magten. Det har vælgerne altid, og den 21. november, når de sætter deres kryds får vi politikere jo dommen over, om vi har gjort det godt eller skidt. Personligt håber jeg naturligvis, at vi kan fortsætte den fremdrift, som Randers oplever lige nu, og som vi har gjort mulig de seneste år. Vi har fortsat mange planer for at bringe Randers videre, slutter borgmesteren.

Kommentarer