Livsstil og forbrug

Boligmarkedsrekord faldt hurtigt – juni overgår maj

Maj 2020 blev trods coronakrise og generel usikkerhed i verden den bedste måned for boligsalg nogensinde. Rekorden holdt dog ikke længe. Allerede i den netop overståede juni viste salget nye højder, og juni 2020 kan nu skrive sig ind i historiebøgerne som den måned, hvor flest boliger fik ny ejer.

Hos landets største mæglerkæde, EDC, er salget i juni opgjort til at være hele 55 pct. bedre end samme måned sidste år. I forhold til maj 2020 og den seneste rekord, var juni 10 pct. bedre.

Det er ikke kun sommerhussalg, der ligger bag de mange handler. For alle boligtyper ses tocifrede fremgange i salget og for sommerhuse og grunde endda trecifrede. Salget af sommerhuse er i juni 2020 147 pct. bedre end i juni sidste år, mens grundsalget tegner sig for en fremgang på 133 pct. Hos EDC har man desuden solgt 31 pct. flere villaer og 48 pct. flere ejerlejligheder i juni.

– Når boligsalget fortsat buldrer afsted i juni viser det, at maj måneds rekord ikke var en enlig svale eller bare et udtryk for, at vi skulle opveje den nedgang i salget, der var en konsekvens af coronaens første uger i marts. Den nedgang er nemlig indhentet for længst, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. – Med rekordsalg i maj og nu overgået i juni, må vi til at grave dybere for at forstå danskernes lyst til at købe bolig, trods coronakrisen.

Appetitten på sommerhuse kan forklares med manglende muligheder for at rejse ud i verden og en stigende bevidsthed om de mange kvaliteter ved sommerhusferie i Danmark. Samtidig har man fra Folketingets side gennem flere år gennemført lovgivning, der stimulerer sommerhussalget med bl.a. forhøjet grænse for realkreditbelåning, forkortet karensperiode for pensionister, der vil bo i sommerhuset hele året og forhøjet fradrag for indtægter ved udlejning.

– Det bliver straks lidt sværere at forklare, hvorfor salget af andre boligtyper er på rekordkurs netop nu, mener Jan Nordmann. – Ganske vist er renten fortsat helt i bund, ligesom forbrugertilliden er stigende i både maj og juni, efter et dyk i april, men jeg tror ikke vi kan finde en eneste aktør på boligmarkedet, der havde forudset denne udvikling efter coronakrisens anslag. Mit bedste bud er, at krisen og usikkerhed i verden generelt får os til at fokusere på det nære og det trygge, hvilket i særlig grad indbefatter vores bolig som en ramme om livet. Hertil kommer, at danskerne i begrænset omfang er blevet ramt på pengepungen, ligesom de fleste har bevaret deres arbejde.

Med mere end hver femte solgte bolig i Danmark kan EDC’s tal anses for at være retvisende for hele markedet.

Kommentarer