Kristrup

Børn fra Kristrup Skole ’står til søs’ med skolemælkspenge 

39 skoler fik penge fra Mejeriernes Skolemælkslegat, så elever rundt om i landet kan realisere projekter som biavl, vinterbadning med mobilsauna, en bod med sund mad og labyrintkasser til mælkelågsspil. Pressefoto

23 elever fra Kristrup Skole får rundtur af en ’skibsdreng’ på fregatten Jylland. Besøget realiseres med 4.300 kr. fra Mejeriernes Skolemælkslegat.

De fleste kender fregatten Jylland. Men hvordan var livet ombord i 1800-tallet? Det bliver 23 6-12-årige børn fra Kristrup Skole klogere på, når de med deres lærere som buschauffører kører til Ebeltoft og får en guidet rundtur af en ’skibsdreng’. Entreen og lejen af busser bliver realiseret med 4.300 kr. fra Mejeriernes Skolemælkslegat – og så handler dagsudflugten om mere end søfartshistorie.

– Vores 23 elever har diagnoser som ADHD og går i en klasse, der indtil august hed ’Specialen’. Det virkede udstillende. Derfor ændrede vi navnet til ’Skibet’, fordi det er vores vigtigste opgave at lære børnene at navigere efter en kurs – og at det kan være nødvendigt at ændre den. I en trivselsuge har vi bl.a. udsmykket vores bygning på skolen med et skib, og nu vil vi gerne give børnene en ’skibsoplevelse’ ved at besøge fregatten Jylland, skriver lærer Anette Leth Dam i sin ansøgning til Mejeriernes Skolemælkslegat.

Giver oplevelser og viden

Mejeriernes Skolemælksordning står bag legatet. Det skal fremme sundhed, bevægelse og fællesskab på landets skoler og uddeles to gange årligt, om foråret og efteråret. Til den seneste uddeling af legater i november var der 794 ansøgninger.

– Det er dejligt, at så mange skoler har lyst til at lave projekter, som kan gøre en forskel for rigtig mange elever. De 39 projekter, vi har valgt at støtte, giver eleverne oplevelser og viden, som de måske ellers ikke kunne få. Der var mange andre gode ansøgninger, så vi kan kun opfordre til, at man søger på ny, når vi igen uddeler legatmidler til foråret, siger Jan Hermansen, leder af Mejeriernes Skolemælksordning.

Forældre donerede 82.000 kroner

Skolemælkslegatet kan søges af lærere, pædagoger, forældreråd, skolebestyrelser eller elevråd, hvis skolen er med i Mejeriernes Skolemælksordning. Ved denne uddeling blev der doneret beløb fra 1.000 kroner til maksimumbeløbet på 5.000 kroner fra en pulje på 182.000 kroner. Heraf kommer 82.000 kroner fra forældre, der ved ændringer af deres abonnementer på skolemælk besluttede at donere deres tilgodehavender til Skolemælkslegatet.

– Det er meget generøst og en fantastisk gestus, som har betydet, at vi kunne imødekomme flere ansøgninger fra skoler end vanligt, siger Jan Hermansen.

Som eksempel herpå nævner han et ’særlegat’ til skolemælk til 40 ukrainske elever i alderen 5-15 år på Langelinieskolen i København.

Næste uddeling af Skolemælkslegatet sker i foråret 2023. Læs mere om Mejeriernes Skolemælkslegat her

Fakta om Skolemælkslegatet

  • Skolemælkslegatet uddeles to gange årligt – i foråret og efteråret – fra en pulje på i alt 200.000 kr. Dertil kommer forældredonationer i løbet af året.
  • Legatet kan søges af lærere, pædagoger, forældreråd, skolebestyrelser eller elevråd, hvis skolen er med i skolemælksordningen, hvis skolen er en af de cirka 1.300 skoler, som er med i Mejeriernes Skolemælksordning.
  • Hver dag leverer skolemælksordningen frisk, kold mælk til omkring 85.000 børn.
  • Læs mere om Mejeriernes Skolemælkslegat her

Kommentarer