Debat og politik

Bjarne Overmark taber retssag om ophavsret til Louise Brown

Folketingspolitiker Louise Brown (LA) vandt onsdag over advokat og byrådspolitiker Bjarne Overmark (Beboerlisten) i en retssag om ophavsret. Foto: Randers Kommune og Folketinget.

Man skulle tro, at advokat og byrådsmedlem i Randers, Bjarne Overmark, kendte loven om ophavsret, da han valgte at rundsende et billede tilhørende den nuværende folketingspolitiker Louise Brown til flere personer i lokalpolitikerens netværk samt byrådet og forvaltning. Retten har nu talt og Bjarne Overmark blev onsdag dømt til at betale 5.000 kroner til Louise Brown for brud på ophavsretten og skal samtidig afholde sagens omkostninger på 18.750 kroner.

Billedet, der blev rundsendt, var en “selfie” af Louise Brown og hendes veninde, som førstnævnte havde lagt på facebook, på vej til stand-up med Torben Chris – som i parentes bemærket selv har optaget en video, hvor han gør tykt nar af hele miseren omkring sagen.

Se video her – artikel fortsætter under billede.

– Jeg kan kun være tilfreds med udfaldet af sagen. Flere medier, som også bragte billedet, har jeg været i dialog med og indgået aftaler med, men Bjarne Overmark valgte at føre sagen i retten, siger Louise Brown, og fortsætter:

– Det her handler ikke om penge, men om ordentlighed, og for mig er sagen principiel. Der er ophavsret på fotos her i landet, det ved alle fotografer og det ved alle medier. Det burde advokater så måske også vide. Man må ikke bare stjæle et billede og så bruge det for godt befindende i sin egen kommunikation. Det gjorde Bjarne Overmark, da han kopierede mit billede og sendte det rundt til – ja, jeg ved jo ikke, hvor mange mennesker?

Louise Brown erkender, at sagen kan virke banal, men hun reagerede især, fordi Bjarne Overmark brugte billedet politisk og sendte det til både byrådsmedlemmer og personer i forvaltningen i Randers Kommune.

– Hvis han bare havde trykket på del-knappen, så havde jeg stadig haft kontrol over billedet. Men det har jeg ikke, når han tager et screenshot og deler det på den måde.

Læs baggrunden for Louise Browns sagsanlæg her:
Så forstår I måske, hvad jeg mener, når jeg siger, at der hersker en frygtkultur i Randers Kommune?

Bjarne Overmark overvejer nu at anke dommen.

I sagen kom Bjarne Overmark med et modkrav over for Louise Brown, idet han mente, at hun uretmæssigt havde brugt et billede af ham. Det vurderede Retten i Randers dog var brugt i en humoristisk sammenhæng som et såkaldt meme, og dermed ikke var et brud på ophavsretten.

Kommentarer