Randers By

Besparelser på socialområdet sendt til hjørne

På Socialudvalgets møde i går, blev der ikke taget stilling til de mange besparelser på i alt 36 millioner kroner. Det sker i stedet på et ekstraordinært udvalgsmøde den 18. april.

Forinden vil der foregå en høringsrunde, hvor de relevante foreninger og organisationer bliver bedt om at komme med et høringssvar. Men alle kommunens borgere er velkomne til at sende deres høringssvar. Fremgangsmåden vil blive offentliggjort på Randers Kommunes hjemmeside.

– Vi havde nogle grundige drøftelser om hvert enkelt besparelsesforslag, men vi kunne ikke nå til enighed fortæller formand for Socialudvalget, Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Hun er både frustreret og bekymret over konsekvenserne af besparelserne:

– Det er store besparelser vi taler om, og de vil have store konsekvenser for de berørte områder, og hun håber på, at høringssvarene vil påvirke politikerne så meget, at besparelserne bliver taget af bordet.

Charlotte Broman Mølbæk mener ikke, at det er svært at finde pengene andre steder. Blandt andet ligger der 15 mio. kroner i overskud på beskæftigelsesområdet, og så skal der findes flere midler, når der skal forhandles budget.

– Men vi kender jo faktisk slet ikke hvordan økonomien ser ud, før vi ved hvordan udligningsreformen og kommuneaftalen kommer til at se ud, bemærker hun.

Charlotte Broman Mølbæk erkender, at hvis besparelserne på socialområdet bliver taget af bordet, så skal pengene findes et andet sted.

– Det er naturligvis et prioritetsspørgsmål, men jeg synes, at vi skal behandle de svagest i samfundet på en ordentlig måde, understreger hun, og derfor har socialområdet hendes og SF’s højeste prioritet.

Hun mener, at besparelserne vil være en katastrofe for de svageste borgere i kommunen, samt de frivillige foreninger og organisationer, som arbejder med socialt udsatte, herunder SAM-foreningen, Bifrost, Gaia og mange flere.

SF og Charlotte Broman Mølbæk har tidligere gjort opmærksom på, at tingene ikke hænger sammen:

– Det bliver de allermest udsatte borgere i kommunen, som kommer til at betale prisen, hvis disse besparelser bliver gennemført, pointerer hun.

Som sidste udvej for at undgå besparelserne på socialområdet, mener Charlotte Broman Mølbæk, at Randers Kommune skal anmode Indenrigsministeriet om tilladelse til at hæve skatten. Og det er hun overbevist om, at hun i givet fald kan finde et flertal for i byrådet.

Besparelserne bliver endeligt vedtaget eller forkastet på det ordinære byrådsmøde den 23. april.

Kommentarer