Debat og politik

Behold adgangen til genbrugspladsen

Formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher, med en venlig påmindelse til politikerne på Christiansborg om, at de ikke skal lave om på adgangen til de kommunale genbrugspladser. I hvert fald ikke før, de har undersøgt, hvad virksomhederne har brug for. Særligt små virksomheder i Østjylland bruger nemlig de kommunale genbrugspladser.

Læserbrev af Michael Ancher, formand for Dansk Byggeri Østjylland 

Fra tid til anden er det en god ide at se på, om den måde vi gør tingene på kunne gøres bedre. Derfor skal politikerne på Christiansborg i 2017 se nærmere på blandt andet de kommunale genbrugspladser i en ny forsyningsstrategi. Det er der flere gode grunde til.

Fx vil det være en fordel for virksomhederne, hvis landets 98 kommuner administrerede deres genbrugspladser på samme måde. Nogle steder skal man betale per besøg, andre steder er det vægten, der afgør prisen for turen på genbrugspladsen. Der er også nogle steder, hvor virksomhederne skal købe et årsabonnement for at få adgang til pladsen, mens man andre steder kan nøjes med et titurskort. Hvis man arbejder i flere forskellige kommuner, er der mange forskellige ordninger at holde styr på. Det er derfor oplagt at lave ens takster på alle landets genbrugspladser og samtidig stramme kontrollen med betaling og sorteringen på pladserne.

Netop den udfordring har vi i Østjylland taget fat på at løse i et tæt og konstruktivt samarbejde med Business Region Aarhus og affaldsselskaberne. Vi har store forhåbninger til, at vi i løbet af i år får etableret ens og fleksibel adgang til genbrugspladserne i hele Østjylland. Det vil være til glæde og gavn for virksomhederne i Østjylland.

Politikerne på Christiansborg skal lige klappe hesten, inden de lukker virksomhedernes adgang med små biler til den kommunale genbrugsplads, sådan som der er lagt op til. Det vil give en masse bøvl for en mindre håndværksmester, hvis han først skal bestille en container og lave aftaler om afhentning af affald, inden han kan gå i gang med at skifte vinduer eller fjerne det gamle badekar i parcelhuset. Jeg håber, at politikerne vil droppe den slags besværlige forslag, og i stedet lade det være op til virksomhederne selv at bestemme, hvor det er nemmest for dem at aflevere deres affald.

Kære politikere, lyt til virksomhederne. De kender hverdagens udfordringer og ved, hvad der skal til for at løse dem.

Kommentarer