Debat og politik

Bedre rammer for dansk landbrug

Læserbrev af Michael Aastrup Jensen, Medlem af Folketinget for Venstre. 

Dansk landbrug er meget bedre end sit rygte, men desværre er der mange, der er optaget af at tale erhvervet ned under gulvbrædderne. Preben Kofods indlæg 21. november er ingen undtagelse.

Danske landmænd er nogle af verdens dygtigste. Det er derfor, at danske produkter er efterspurgte over hele verden. Årsagen er, at danske fødevarer både er sunde og sikre. Tag bare Kina som eksempel. Her er der stor efterspørgsel efter de produkter, danske landmænd producerer. Vi er helt i front, når det gælder fødevaresikkerheden. Et godt eksempel på dette er, at vi er i den absolutte europæiske superliga, når det gælder frugt og grønt. Sidste år blev der ikke fundet et eneste tilfælde af for mange pesticider i dansk frugt. Det er noget, der bliver bemærket ude i verden.

Mange landmænd har omlagt til økologi, fordi der er stor efterspørgsel efter økologiske produkter. For Venstre er det afgørende, at forbrugerne har frit valg foran køledisken. Det er nemlig i sidste ende forbrugerne, der bestemmer, hvad landmændene producerer. Diskussionen omkring burhøns viser, at det er forbrugerne, der har magten. I stedet for at forbyde produktionen af buræg, er efterspørgslen faldet, efter at mange supermarkedskæder har taget produktet af hylderne. Det er markedet, og ikke politisk indblanding, der har gjort, at der nu i stedet bliver solgt langt flere økologiske æg eller skrabeæg.

Venstre ser landbruget som et meget vigtigt erhverv for Danmark. Derfor har vi, lige siden vi overtog regeringsansvaret, arbejdet målrettet på at forbedre vilkårene for erhvervet. Vi skal ikke have strammere regler i Danmark end i resten af EU. Det er efter min mening meget rimeligt, at vi har et fælles regelsæt i Europa, og det så er dét, der gælder for alle. Der er ingen grund til at lægge forhindringer ud for os selv, i så fald flytter produktionen bare andre steder hen. Det gavner hverken miljøet eller danske arbejdspladser.

Venstres fødevarepolitik er baseret på grøn realisme. Vi passer på naturen og miljøet, men samtidig arbejder vi også på at skabe de bedste rammer for fødevareerhvervet, således at der også fremover er liv og aktivitet i vores landdistrikter.

Kommentarer