Hvidsten

Affald flyder på Mustard Point ved Hvidsten

Området omkring Hvidsten Kro er plaget af besøgende og andre der smider store mængder affald i det ellers historiske og smukke område. Foto: TV2OJ

Synet af det historiske Mustard Point nær Hvidsten Kro ved Randers er på det seneste generet af henkastet affald.

Scenerne fra den populære film “Hvidsten Gruppen”, hvor englænderne kaster forsyninger og våben ned på heden nær Hvidsten Kro, er velkendt af mange. Dette nedkastningssted fik i 1997 mindestenen kaldet Mustard Point, men er efterhånden generet for mange gange af større mængder affald af blandt andet byggematerialer, husholdningsaffald og lign.

Privat personer og Randers kommune har fjernet affaldet løbende.

– Det er respektløst over for naturen og historien. Jeg er da skuffet over, at folk kan finde på sådan noget. Problemet så vi første gang for nogle år siden, og nu sker det så igen. Folk er åbenbart ligeglade, siger initiativtager til mindesmærket, Henning Dam, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han tror at grunden til at folk smider deres affald her, er at vejen slår et lille knæk, lige ved mindestenen, og dermed kan man dumpe sit affald næsten ubemærket.

– Ham, der ejer grunden, var faktisk imod mindestenen til at begynde med, fordi han var nervøs for, at det blev en stor turistattraktion med mange besøgende. De første år var det dog sparsomt med folk derude, men efter Hvidsten Gruppen filmen blussede opmærksomheden op, fortæller Henning Dam til TV2 ØSTJYLLAND.

Det rene svineri

Efter filmen “Hvidsten gruppen” blev set af mange tilbage i 2012, kom der flere besøgende til området nær Hvidsten Kro og dermed også til mindestenen. Det forårsagede at mange turister smed deres dåseøl, kaffekopper og andet i naturområdet.

Søren Fiil, som idag er kroejer på Hvidsten Kro og oldebarn til modstandsmanden Marius Fiil, er forarget over folks hensynsløse adfærd.

– Det er noget svineri at smide ting i naturen, og når det er så let at komme af med på en genbrugsplads, forstår jeg det simpelthen ikke, udtaler Søren Fiil til TV2 ØSTJYLLAND.

Randers Kommune har tidligere og vil fortsat hjælpe med at få fjernet affald fra området, og det bekræfter natur- og miljøchef Nels Markussen også over for TV2 ØSTJYLLAND at man fortsat vil.

– Det her er ubegribeligt og uacceptabelt, så det skal bare stoppe. Vi har dog hentet derude flere gange, og det vil vi gøre igen for at værne om området. Men forhåbentlig bliver det ikke nødvendigt, siger han.

Kommentarer