Kultur

‘Adelige’ dådyr fra Randers er flyttet til herregård på Sjælland

Dådyrene blev transporteret i dyretransport til Lystrup Gods. Foto: Randers Kommune

Bestanden i Randers Dyrehave er blevet så stor, at en del af dyrene skal fjernes for at skabe en bæredygtig bestand. Normalt betyder det, at bestanden reguleres, det vil sige aflives, og vildtkødet sælges. Men i sidste uge flyttede 24 dådyr i stedet til Sjælland for at leve et nyt liv i dyrehaven ved Lystrup Gods.

Det er tæt på blåt blod, der flyder i årene i bestanden af dådyr i Randers Dyrehave. For de stammer i lige linje fra en af verdens smukkeste bestande, nemlig dyrene i Jægersborg Dyrehave, der blev anlagt af Hans Kongelige Højhed, Frederik III tilbage i 1669.

Bestanden i Randers er dog blevet så stor, at det er nødvendigt at fjerne en del af dyrene for at skabe en bæredygtig bestand. Normalt betyder det, at nogle af dyrene bliver skudt og at vildkødet sælges, men ikke denne gang.

Nyt liv i Dyrehaven på Lystrup Gods

I stedet er 24 dådyr flyttet til Sjælland for at leve et nyt liv i dyrehaven ved Lystrup Gods. Her har godsejer Joachim Moltke nemlig bemærket, at der var et overskud af de særligt flotte dådyr i Randers Dyrehave. Da Lystrup Gods ønsker en bred genetisk sammensætning af dådyr i sin dyrehave, var det derfor nærliggende at etablere et samarbejde med Randers Kommune om flytning af dyrene til Lystrup Gods.

– Vi er meget glade for at levere levende dådyr til Lystrup Gods, hvor dyrene kan få et nyt liv. Vores bestand af dådyr er store og stærke dyr, som vi er meget stolte af, og derfor er det godt, at de kan bidrage til oplevelser i Dyrehaven på Lystrup Gods, siger Lars Maagaard, der er naturvejleder og vildtbiolog i Randers Kommune.

Lars Maagaard, naturvejleder og vildtbiolog i Randers Kommune, og godsejer Joachim Moltke, er begge meget tilfredse med, at dyrene fra Randers Dyrehave er kommes til Lystrup Gods. Foto Randers Kommune

 

Flytning gik planmæssigt

Dådyrene blev på den mest hensigtsmæssige måde indfanget ved at blive bedøvet med en bedøvende pil. Efterfølgende blev de transporteret i transportkasser til Lystrup Gods. Flytningen blev gennemført torsdag og fredag i sidste uge (uge 6).

Alt indfangningsarbejdet blev udført af et specialteam med stor erfaring og særlige kompetencer inden for fangst og flytning af hjortevildt.

Godsejer Joachim Moltke oplyser, at transporten af dyrene er forløbet problemfrit og at alle dyr gik uskadte og tilpasse ud af transporten.

Dådyrbestanden i Randers Dyrehave er særligt flotte og robuste dyr, der tilmed har ‘blåt blod i årerne. Foto: Randers Kommune

Kommentarer