Debat og politik

549 mio. kr. løftet ud af Verdo varme – selskabet beskyldes nu for karrusel-finte

I går torsdag kom det frem at Verdo er blevet pålagt at tilbagebetale 235 millioner kroner tilbage til sine knap 13.000 fjernvarmekunder. Nu viser det sig, at Verdo samtidigt har konstrueret en indtjeningsmaskine, hvor varmekunderne betaler renter to gange af de værdier, som kunderne i forvejen har betalt for en gang.

Sagen om, at Verdo gennem en årrække har indregnet en særlig rentebetaling i kundernes varmeregninger, som siden er erklæret ulovlig af Forsyningstilsynet, tager nu en ny drejning.

I dag er det kommet frem at Verdos varmeselskab ad to omgange har udloddet udbytte til moderselskabet Verdo A/S for samlet 549 milioner kroner. Efterfølgende har Verdo A/S udlånt de samme penge til varmeselskabet, som nu betaler over 20 millioner kroner om året i renter.

Det kalder professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh  for en pengekarrusel og en indtjeningsmaskine, som medfører, at forsyningsselskabet ikke skal betale noget af overskuddet tilbage til kunderne, men i stedet beholder pengene selv.

De offentligt tilgængelige regnskaber viser, at Verdo A/S (moderselskabet) i 2012 og 2017 hentede et udbytte i Verdo Fjernvarme (datterselskabet) på i alt 549 mio. kr. Efterfølgende har moderselskabet lånt de samme penge tilbage til fjernvarmeselskabet.

– Det er noget forbandet svineri, siger Asger Brorsen, som sammen med Bo Vestergaard var de to Havndal borgere, som startede kritikken af Verdo.

– Man kan stille det spørgsmål: Hvis varmeforsyningsselskabet kan udlodde 549 millioner i udbytte, skulle de penge ikke i stedet have været tilbagebetalt til varmekunderne?

Men efter manøvren er foretaget, og hvor det nu er et lån, betaler varmekunderne renter af lånet. Alene i 2017 er der betalt 22,8 mio. kr. i renter til Verdo, der kan bruge pengene på koncernens andre aktiviteter, som blandt andet omfatter investeringer i bredbånd og handel med træpiller.

Bent Ole Gram Mortensen, der er professor i miljø- og energiret ved Syddansk Universitet, udtaler:
– Det virker underligt, for hvorfor skulle man trække pengene ud, hvis fjernvarmeselskabet har brug for dem? Det bliver kun dyrere for kunderne.

 

Kommentarer