Hvidsten

1. juledag er der premiere på ‘Hvidstengruppen 2 – De efterladte’. Nu kan du få en forsmag på filmen

'Hvidstengruppen II – De efterladte' følger Tulle Fiil og hendes søster, Gerda Fiil, der dømmes til rædslerne i et tysk fængsel. Pressefoto/randers.dk

1. juledag er der premiere på ‘Hvidstengruppen II – De Efterladte”, og her en måneds tid før har Regner Grasten Film og Nordisk Film Distribution offentliggjort filmens første hele scene, som giver en forsmag på, hvad publikum kan se frem til.

‘Hvidstengruppen II – De efterladte’ er en gribende dramatisk fortælling om en dansk families ubærlige tab og totale splittelse, men først og fremmest om den tro og det håb, der på mirakuløs vis giver dem den overmenneskelige styrke til ikke at give op. En hjerteskærende og sandfærdig skildring af kvinder, som bliver fanget i krigens gru, men aldrig holder op med at håbe.

‘Hvidstengruppen II – De efterladte’ starter, hvor Hvidstengruppen sluttede. Samme dag.

Filmen følger Tulle Fiil og hendes søster, Gerda Fiil, der dømmes til rædslerne i et tysk fængsel. Se den offentliggjorte scene, der netop giver et billede af dette længere nede i artiklen.

Pigernes far, deres bror og Tulles mand er blevet henrettet, og Tulle må efterlade sit barn, Gulle, på to år hos Tulles mor Gudrun, spillet af Bodil Jørgensen. Filmen følger Tulle og Gerda som krigsfanger ned gennem Tysklands krigsrædsler, mens Gudrun kæmper med alt, hvad hun har, for at få sine døtre hjem til kroen i Hvidsten.

Optagelserne til ‘Hvidstengruppen II – De efterladte’ har foregået både på Hvidsten Kro, Randers Banegård, ved Spentrup Kirke og flere andre steder i området.

Baseret på virkelige hændelser

‘Hvidstengruppen II – De efterladte’ er opfølgeren til Hvidstengruppen, der havde premiere i 2012. Filmen solgte 765.000 biografbilletter og blev én af Danmarks største filmsucceser i nyere tid.

‘Hvidstengruppen II – De efterladte’ er en dansk storfilm, der berører en virkelig og underbelyst fortælling fra 2. verdenskrig. Et voldsomt, stærkt og gribende drama, der på helt tæt hold gengiver den sande beretning om kvindernes skæbne i Fiil-familien. Ved hjælp af interviews, dagbøger og breve er det lykkedes at skildre Fiil-familiens grufulde krigsfortælling i virkelighedsnær detalje.

Ni år efter den første film får danskerne igen mulighed for at følge Fiil-familiens skæbne under 2. Verdenskrig, og denne gang belyses den ufortalte fortælling om kvindernes ubarmhjertige kamp for frihed og overlevelse.

Se den netop offentliggjorte scene fra filmen her:

Kom til forpremiere

Filmen har som nævnt premiere 1. juledag, men allerede 6. december kan man komme med til forpremiere på filmen.

Det er Nordisk Film, der inviterer til forpremiere, og du kan bestille billetter her

Stærkt kvindecast i centrum

HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE har tre kvindelige skuespillere i front. Marie Bach Hansen, kendt fra blandt andet DR’s ‘Arvingerne’ og senest TV-serien ‘Hvide Sande’, vender tilbage til rollen som Tulle, der må så grueligt meget igennem. Laura Winther Møller spiller Tulles traumatiserede søster, Gerda, der kæmper en indre og skrøbelig kamp om at komme tilbage til det normale liv igen. Som pigernes mor Gudrun, der klynger sig til et spinkelt håb om at se sine døtre i live igen, er Bodil Jørgensen tilbage i Fiil-familien. Hun har senest haft glansroller i blandt andet ‘De forbandede år’ og ‘Hvor kragerne vender’. Et stort persongalleri fortrinsvis bestående af kvindelige skuespillere inkluderer også Ellen Hillingsø i rollen som fangen Monica Wichfeld, der er med til at holde Tulle i live.

Holdet bag

Anne-Grethe Bjarup Riis, der instruerede Hvidstengruppen, er tilbage i instruktørstolen, mens filmens manuskript er forfattet af Torval Lervad, der også skrev den første film.  HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE produceres af Regner Grasten Film med støtte fra Det Danske Filminstitut, Den Vest Danske Filmpulje, FilmFyn, Randers kommune, Aabenraa kommune og The National Film Center i Letland.

Filmholdet

 • Instruktør:  Anne-Grethe Bjarup Riis
 • Manuskript: Torval Lervad
 • Producent: Regner Grasten Filmproduktion
 • Producere: Regner Grasten og Tove Grasten
 • Distribution: Nordisk Film Distribution 
 • Investorer: Det Danske Filminstitut, Den Vest Danske Filmpulje, FilmFyn, Randers kommune, Aabenraa kommune, The National Film Center i Letland

Rollelisten

 • Tulle: Marie Bach Hansen
 • Gudrun: Bodil Jørgensen 
 • Gerda: Laura Winther Møller 
 • Bitten: Selma Sophia Høst
 • Gulle: Alfrida Uhrenfeldt  
 • Pie Baastrup Thomsen: Louise Bonde 
 • Monica Wichfeld: Ellen Hillingsøe
 • Grethe Jensen: Nadia Kvist
 • Sophus Boas: Emil Holmsteen Jørgensen
 • Pastor Christensen: Holger Østergaard

Se trailer for  filmen her: 

Kommentarer