Jul på Gammel Estrup
Så vendte Julen tilbage til Gl. Estrup med sin glans og farve efter en corona-pause sidste år.
Frem til jul kan man opleve den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup. Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser. Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden. Køb juletræer og -gaver og smag på julen, når husjomfruen laver sulemad og julebag, som under oldemors tid.
I weekenden den 27.-28. november var der stillet op til det traditionsrige julemarked med mange nye og gamle ting.
Guldbageren i Auning, Brian Wulff, var der med et julebageri så duften af julen var nær.
Brian blev udlært i 1990 og overtog halvdelen af Guldbageren Auning i 2005 i et glidende generationsskifte, som blev fuldført i 2010. Bageriet er nyrenoveret og huser en hyggelig café, hvor man kan nyde brød, kage, sandwich og en kop kaffe, varm kakao eller cappuccino.
Der var andre flotte stande, såsom Jens Barkman fra Skanderborg med hans trædrejning, som en alternativ julegave ide.
Eller Hans Jørgen Vester fra Randers med hans Håndlavede børster i naturmaterialer til flere opgaver.
Heide og Tina fra hotkeramik.dk var også tilstede med et udvalg af deres produkter i stort og småt.
Underholding med Spillemandslauget Djursland-Mols kunne man finde oppe på loftet hvor der også var cafe og flere gode stande.
Keld og Harald tog sig af ’Tog driften’ på slottet. Det lille tog havde afgang efterhånden som der kom kunder ombord i de hyggelige vogne.
Slagter Drachmann Allingåbro tilbød smags prøver og salg af gode varer og her op til jul har de et flot udvalg af menuer og kødpakker.
Ved indgangen var det Lars Nielsen, Birgit Sørensen og Bent Østergaard der var med til at byde gæsterne velkommen.
Særligt i adventsweekenderne:
Julesul i Herregårdskøkkenet (2., 3. og 4. adventsweekend)
Julen har altid været en festtid hvor man spiser godt. Før i tiden slagtede man altid en gris på herregården når julen nærmede sig, for at sikre et lækkert julesul til herskab og tjenestefolk.
Selvom julegrisen ikke bliver slagtet på Gammel Estrup mere, så bliver museets gæster ikke snydt for at følge tilberedelsen af den klassiske julemad.
I de tre sidste adventsweekender kan man se, hvordan husjomfruen tryller klassiske retter som flæskesteg, frikadeller og medister frem på det store brændekomfur. Det er naturligvis muligt at købe en portion af lækkerierne – så længe lager haves.
Juleværksted
2., 3. og 4. adventsweekend: Børn kan være med til at bage peberkagefigurer efter Gammel Estrups opskrift.
Julestue
Få varmen i den hyggelige julestue med en kop varm kaffe eller kakao og kage bagt i Herregårdskøkkenets store brændekomfur.
Julestræssalg og husflid
I Borggården og Skolestuen kan man købe husflid, juletræer, julepynt mm. af den lokale Lions Club forening – Svanerne.
Café i Orangeriet
I alle adventsweekenderne sælger spejderne fra Auning æbleskiver og varme drikke.
Klip også julepynt og hjælp med at pynte Orangeriets juletræ.
Syng julen ind
Kom til stemningsfulde koncerter i Riddersalen og få en dans om det store juletræ.
4. dec: Courage koret
5. dec: Cassiopeia koret
11. dec: Lystrupkoret
12. dec: Janos Ferenczi (klaverkoncert)
18. dec: Fynske kirkesangere (fællessang og juletræsdans)
19. dec: Julegudstjeneste. Se mere om gudstjenesten.
Enkelte dage er der også kirkesang i Herregårdens stemningsfulde kapel.
Kommentarer