Kultur og events

Fejring af 4. og 5. maj i Corona-tid

Festligt lys på bygninger, opfordring til at sætte lys i vinduerne eller gå en tur, deltag i fællessang via TV. Fejring af 75 året for Danmarks befrielse bliver sammen – hver for sig.

Det der skulle have været en lys 4. maj aften med alsang på Skovbakken i Randers og sideløbende perlerækker af arrangementer i de omkringliggende byer for at fejre 75 året for Danmarks befrielse, er nu ændret til en 4. maj med smukt lys på ikoniske bygninger i Randers og opfordring til at sætte lys i vinduerne. Og samtidig bliver kransenedlæggelser den 5. maj nu foretaget af et lille følge uden adgang for flere.

Lys på bygninger
Fem ikoniske bygninger i Randers får fra 4. maj om aftenen og frem til 5. maj om morgenen en smuk belysning i rød-hvid for Dannebrog og blå for Royal Air Force baretterne, der som en del af de allierede styrker, befriede Danmark. De fem bygninger er Randers Regnskov, Sparekassen Kronjylland på Tronholmen, Verdos skorsten på Randers Havn, Hotel Randers og Memphis Mansion.

Lys i vinduer
Da danskerne kl. 20.36 den 4. maj 1945 hørte frihedsbudskabet over radioen fra BBC i London, stormede folk ud i gaderne efter fem mørke år. Over hele landet tændte man levende lys og satte dem i vinduerne. En spontan reaktion der siden har været en tradition, og den opfordres folk til at fortsætte – med mindre de er ude at gå tur for at se at andre sætter lys.

1900 kronelys, der skulle have været en del af arrangementet på Skovbakken, bliver i stedet delt ud til forsamlingshuse, kulturhuse og kirker mv

5. maj – kransenedlæggelser
Danmark blev officielt befriet den 5. maj 1945 kl. 08.00. I løbet af besættelsen kæmpede modstandsbevægelsen stadig mere ihærdigt mod værnemagten.

– Også i Randers Kommune valgte mange at deltage i modstandsbevægelsen. I dyb taknemmelighed og i respekt for dem, der betalte med deres liv og i respekt for deres pårørende, lægger vi den 5. maj kranse og mindes vores modstandsfolk. Vi siger tak endnu engang – fortæller Torben Hansen.

Normalt ville mindehøjtidelighederne være åbne for alle, men på grund af forsamlingsforbuddet er det desværre ikke muligt. Alle er i stedet velkomne til at gå forbi efter den 5. maj.

Kommentarer