Gassum

Et års jubilar: “Alle kan finde ud af at sælge en dåse flåede tomater”

I dag tirsdag den 1. februar kan Dan Kristensen fejre et års jubilæum som købmand i Gassum. Foto: Jan Szwed

I dag 1. februar kan Dan Kristensen fejre et års jubilæum som købmand i Gassum. Trods mange udfordringer i starten har butikken præsteret en omsætningsfremgang på omkring 30 procent, hvilket især skyldes stor opbakning fra lokale borgere, lyder det fra købmanden, som også har gjort en dyd ud af at levere gode priser og et spændende varesortiment.

På næste tirsdag 1. februar kan Dan Kristensen fejre et års jubilæum som selvstændig købmand i Gassum i lokalerne, der tidligere husede Lokalbrugsen. Han overtog butikken efter kollegaen, Claus Fisker, der driver Min Købmand i Asferg.

Trods et par tunge uger i starten, hvor det krævede både løftede pegefingre og knivskarpe tilbud for at få kunderne tilbage i butikken, så gik det så godt, at Gassums nye købmand allerede efter to måneder opjusterede budgettet for 2021 med en million kroner.

– Det er et hårdt marked, og vi ligger et svært sted. Jeg ved godt, at folk tager i Bilka og andre store dagligvarebutikker, når der skal købes stort ind, eller man leder efter et bredere sortiment, men kunderne her i lokalområdet har været virkeligt gode til at ændre indkøbsvaner og flytte deres daglige indkøb tilbage til  Min Købmand i Gassum, så vores flotte vækst skal i høj grad tilskrives den lokale opbakning til butikken, siger Dan Kristensen, som heller ikke er kommet sovende til det første års succes.

– Jeg bruger rigtigt mange timer i butikken, men så har jeg også brugt meget tid på at undersøge, hvad der virker i andre små butikker, for erfaringen viser, at sammensætningen af et spændende varesortiment sammen med nødvendige dagligvarer er vigtig, påpeger han.

Dan Kristensen har i det forløbne år udvidet sit varesortiment med omkring 600 varenumre. For eksempel har mere kvalitetsvin og mange specialøl fundet vej til hylderne i den lille butik.

– Det har kunderne været rigtigt glade for, og især specialøllene bliver revet væk, fortæller han.

Dan Kristensen får blandt andet øl fra mikrobryggeriet H. C. Andersen Brewery i Odense. Her producerer man blandt andet en ‘veteranøl’, som Dan Kristensen også har i sit sortiment.

– Min bror er veteran, og for hver solgt flaske af veteranøllen går en andel til veteranerne, som igen sender pengene videre til velgørende formål. Den tanke kan jeg godt lide, at et bedre salg i butikken også kommer andre til gode, lyder det fra købmanden.

Bland-selv-tapas

Dan Kristensen er selv madelsker, og derfor har han stor fokus på, at butikken altid bugner af både gode råvarer, men også ‘nemme løsninger’ til aftensmaden i god kvalitet.

– Man skal også kunne finde ‘hurtig mad’ i god kvalitet hos den lokale købmand. Jeg har selv prøvet de der færdigbakker med tapas, og dem bliver man hurtigt træt af. Så jeg har lavet et samarbejde med Ulvedal Oste, som leverer et bredt udvalg af oste, vi sælger fra vores tapas-køler sammen med skinke, pølser, oliven og andre gode sager. Her kan kunderne selv sammensætte deres tapasmenu, og det er også blevet taget godt imod, lyder det fra købmanden, som også tilbyder at levere tapas eller ostebord til små selskaber. Sortimentet indeholder desuden en ‘lokal’ Gassumost.

Varieret udvalg af kød og grønt

Som allerede nævnt er Dan Kristensen elsker af god mad, og derfor har han indgået aftale med Randers Kød Engros.

– Ideen fik jeg fra Brian i Øster Bjerregrav. Vi kender hinanden, og jeg hjalp lidt til, da han skulle starte op, fortæller han.

– Med aftalen får vi adgang til et bredere sortiment, som vi kan bestille i mindre portioner og med kortere varsel. Det er betyder, at kunderne har mere at vælge imellem, og vi undgår for meget madspild, siger Dan Kristensen, som også gør en dyd ud af at skabe lidt variation i grøntafdelingen.

– Alle kan finde ud af at sælge en dåse flåede tomater. Det handler om at skabe en indkøbsoplevelse for kunderne, så de får lyst til at gå på opdagelse i butikken, også selvom det ‘kun’ er den lille lokale købmand, påpeger han.

Gassumsættet

En anden ting, købmanden har stor succes med er tilbuddet med en fransk hotdog og en dåsesodavand til 15 kroner.

– Det har fået navnet ‘Gassumsættet’, og det går bare som varmt brød. Folk kommer kørende langvejs fra for at købe et sæt, og på de gode dage sælger vi op til 50 sæt, griner købmanden.

– Det stiller så omvendt krav til, at vi altid har sprøde, ristede pølser på grillen, men der er ingen tvivl om, at det skaber mersalg i butikken, tilføjer han.

Godt hold

Dan Kristensen peger også på sit personale som en væsentlig faktor i butikkens succes.

– Jeg har et rigtigt godt hold af personale, som fortjener en stor del af æren for vores succes. De tager et stort ansvar for butikken, siger Dan Kristensen.

– Sidste fredag sendte de mig for eksempel  hjem fordi, de mente, jeg havde brug for at komme hjem til familien, smiler jubilaren, som sidste år blev far for første gang til datteren Emilie.

Kommentarer