Læsten

Begejstret fødevareminister til Økodag på Ny Lundgård

Se billedserie Fødevareminister Rasmus Prehn var meget begejstret over at opleve køerne 'danse' til Økodag på Ny Lundgaard. Foto: Gitte Hagsholm. Se flere billeder i galleriet

Traditionen tro blev alle økologiske køer sluppet ud på græs i dag i forbindelse med Økodag, og på Ny Lundgård mellem Læsten og Hammershøj var fødevareminister Rasmus Prehn (S) med, da køerne hoppede og dansede ud på engen.

Alle økologiske køer kommer ud på græs hvert år til Økodag, som i  år var 18. april. Det er normalt en begivenhed som tiltrækker tusindevis af børnefamilier, men å grund af restriktionerne omkring Covid-19 kunne det ikke lade sig gøre.

Køerne skal dog på græs under alle omstændigheder, og i år havde Økologisk Landsforening, som står bag Økodagen, inviteret fødevareminister, Rasmus Prehn, til at deltage, og det var en begejstret minister, der for første gang oplevede synet af de ‘dansende’ køer, da de blevet sluppet ud af stalden klokken 12 i dag.

– Jeg har aldrig før oplevet, når køerne kom på græs, det er jo helt fantastisk og så livsbekræftende. Man kan jo nærmest se glæden lyse ud af øjnene på dyrene, siger han med et bredt smil.

Den lille delegation startede med en smagsprøve på den økologiske is fra Ny Lundgård Ismejeri, som Kirsten Kjærgaard åbnede i 2009. I dag drives det af andre. På billedet fra venstre: Fødevareminister Rasmus Prehn (S), direktør for Thiese Mejeri, Poul Pedersen, formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster og Kirsten Kjærgaard. Foto: Gitte Hagsholm

Besøget foregik på Ny Lundgård ved Hammershøj, hvor indehaverne Kirsten Kjærgaard og Steen Hareskov, tog imod selskabet, der foruden fødevareministeren bestod af direktør for Thiese Mejeri, Poul Pedersen, og formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster.

Besøget startede ved ismejeriet, som Kirsten Kjærgaard åbnede i 2009. Her sælges økologisk is af mælk fra gårdens egne køer samt forskellige Thiese-produkter, der også produceres af mælken.

Rasmus Prehn blev vist rundt i stalden på Ny Lundgård, og her blev han hurtigt gode venner med køerne, selvom de var lidt utålmodige for at blive lukket ud på græs. Foto: Gitte Hagsholm

Bagefter var delegationen en tur i stalden, som køerne snart skulle lukkes ud fra. Undervejs blev der talt om økologi og landbrug generelt, samt om den kommende landbrugsreform, lavbundsjord med mere, og det var en interesseret og lyttende fødevareminister, der blev vist rundt.

– Jeg oplevede, at Rasmus Prehn var oprigtigt interesseret i at høre om vores drift, økologi og nogle af de udfordringer, vi står med, fortæller Kirsten Kjærgaard.

Fødevareminister Rasmus Prehn (nr. 2 fra venstre) var ifølge Kirsten Kjærgaard betaget over stedet med den flotte udsigt til Nørreådalen. Foto: Gitte Hagsholm

På slaget 12 blev portene slået op, og køerne kom buldrende forbi den lille skare af tilskuere, hvor Rasmus Prehn, der som nævnt for første gang oplevede det spektakulære syn med et smil fra øre til øre.

Det blev også bemærket af Kirsten Kjærgaard, som er glad efter besøget af fødevareministeren.

– Jeg er sikker på, at Rasmus Prehn havde en rigtig god dag, og besøget her har uden tvivl været en øjenåbner for ham. Fødevareministeren har fået sig én på følelseshukommelsen, er jeg sikker på, og det er jo godt for os, siger Kirsten Kjærgaard.

Familien Bundgaard Binderup fra Hammershøj var nogle af de få, som havde fået lov til at være med til økodagen på Ny Lundgaard. Forældrene, Kristina og Martin, var stolte over deres to seje piger, Signe og Sofie, som blev interviewet til DR,som var ude at dække begivenheden. Så det var fortjent med en is bagefter. Foto: Gitte Hagsholm

 

Kommentarer