Samfund

Koordinator skal styre udbredelse af bredbånd i landdistrikterne

I 2017 bliver der mulighed for, at landdistrikterne omkring Randers kan få højhastighedsbredbåndsforbindelse.

Randers Kommune ansætter nu en bredbåndskoordinator, som skal få landdistrikterne med, når der i 2017 intensivt udrulles kommunalt bredbånd.

Randers Kommune har, som den første kommune i Danmark, gennemført et såkaldt intelligent udbud, hvor kommunens eget køb af bredbånd er brugt som instrument til

at understøtte udbredelsen af bredbånd i landdistrikterne. Med andre ord: vægte en kommende udbyders vilje til at grave bredbånd ned i landsbyer og sparsomt befolkede områder.

Muligheden for at koble disse to er givet med den nye lov om erhvervsfremme fra 2014. Udbuddet forventes gennemført inden udgangen af 2016, og gravearbejdet kommer efter planen til at foregå i 2017 og 2018.

På byrådsmødet mandag 19. december besluttede byrådet at ansætte en koordinator, der skal skubbe på, så flest muligt adresser i landdistrikterne kommer med på bredbåndsvognen – blandt andet ved at søge midler fra regeringens bredbåndspulje .

Hjælp fra statslig pulje

Randers Kommune har tidligere målt udbredelsen af højhastighedsbredbånd i Randers Kommune. Konklusionen blev, at Randers Kommune er særligt udfordret i landdistriktet med mere end 4.500 adresser, som i dag kun har adgang til internet via kobberforbindelser. Samtidig har kommunens landdistrikt mere end 1.500 adresser, der ikke kan tilbydes internethastighed på mere end 10/2 MB (10 MB download og 2 MB upload pr. sekund), hvilket er kravet for at komme i betragtning til regeringens bredbåndspulje, der rummer 40 millioner i 2017 og efter en eventuelt positiv evaluering 80 millioner i 2018/2019.

Erfaringer fra andre kommuner viser, at der er et stort potentiale i at ansætte én til at koordinere indsatsen for at få del i den statslige bredbåndspulje – informere, søge tilskuddet og holde fokus på, at så mange husstande som muligt kommer med i indsatsen. Stillingen som bredbåndskoordinator er af ét års varighed og koster landdistrikts- og erhvervspuljen 500.000 kroner.

Byrådet vedtog beslutningen med 28 stemmer for og 3 imod. Imod stemte Bjarne Overmark og Kim Kristensen fra Beboerlisten samt Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten.

Kommentarer