Hvidsten

Ukraines ambassadør i grundlovstale: Tak, kære Danmark og danskere, men vær ikke naive!

Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, var hovedtaler ved Venstre Randers’ grundlovsmøde på Hvidsten Kro. Han roste og takkede Danmark og danskere for støtten til Ukraine, men advarede samtidig om, at Danmark som land ikke må være naive i forhold til truslen fra øst. Foto: Jan Hagsholm

Der var en dybtfølt tak og mange rosende ord til Danmark og danskerne fra Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, da han Grundlovsdag holdt tale på Hvidsten Kro. Men han løftede også en pegefinger.

Solen stod højt på himlen over haven den 5. juni i de historiske rammer på Hvidsten Kro, som traditionen tro dannede ramme om Venstre Randers’ grundlovsmøde.

Hvert år inviterer man en gæstetaler på grundlovsmødet, og i år havde Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, takket ja til en invitation fra den lokale vælgerforening.

Landsbyerne var med på Hvidsten Kro, og vi bringer her et kort uddrag fra ambassadørens tale, hvor han ikke lagde fingre imellem den grusomhed, hans land udsættes for:

For over et år siden, fra den ene dag til den anden, blev vores land og alle ukraineres liv ændret for altid. Vi var i krig. Vi er i krig. Vi har oplevet, at den russiske aggressor har bragt ubeskrivelig smerte, lidelse og ondskab til vores land. Absolut ondskab og umenneskelig grusomhed.

Vi har hver dag spurgt os selv, hvad der skal gøres for at afslutte denne tragedie. Og vi har indset, at vi ikke kan tillade følelser af frygt og chok, forvandle sig til forvirring og apati.

Vi skal kæmpe, hvis vi vil leve.

I dag står jeg her hos jer. I et fredeligt land. I en solbeskinnet have i Hvidsten, som for jer danskere er symbolet på, at freden kan vindes, hvis man kæmper, og hvis man vil leve.

Danmark var besat, men jeres frihedskæmpere dengang insisterede på, mod alle odds, at kæmpe mod tyranniet. Fordi de ville leve.

Og freden kom. Men…

I alt for mange år har vi, og måske især jer i Vesten, troet på, at freden efter 2. verdenskrig ville være bestandig. Har vi været for naive?

Med den russiske invasion af mit land kan jeg kun sige: Vær ikke naive, når det gælder Rusland.

Min hilsen fra det ukrainske folk er, at vi er forenet med ideen om, at vi ikke er slaver, men frie mennesker. Det er vores pligt at beskytte vores hjemland, selvom ikke alle er i stand til at gøre det med våben i hænderne, men kan hjælpe på andre måder. Ligesom danskerne har hjulpet med humanitære konvojer med tøj, tæpper, telte, generatorer, mad, drikke og meget, meget mere. Tak!

Vores folk og vores militær forstår, at de beskytter Ukraine, ikke kun ved deres egen indsats. Bag dem står hele mange millioner mennesker, i en forenet stor kraft! Styrken af ​​hele den frie civiliserede verden, forenet med Ukraine i vores fælles kamp for fred og fælles sikkerhed.

Blandt vores venner er Danmark – et lille land med et meget stort hjerte! Vi vil aldrig glemme alt, hvad I har gjort og fortsætter med at gøre for os. Da der i krigens første dage vajede ukrainske flag over hele Danmark som et tegn på solidaritet med Ukraine. Og da danskerne åbnede dørene til deres hjem og deres hjerter for tusindvis af ukrainske familier.

En aktiv frivilligbevægelse, der hjælper ukrainske fordrevne personer og uendelige danske lastbiler, der bringer mad og medicin til Ukraine.

Ære til Danmark! Slava Ukraine!

Efter sin tale gav ambassadøren sig god tid til at svare på spørgsmål fra de fremmødte til grundlovsmødet.

Efter sin tale brugte ambassadøren god tid til at svare på spørgsmål fra tilhørerne. Foto: Jan Hagsholm

Lokale indslag

Ud over den ukrainske ambassadør var der også taler af folketingsmedlem og Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, 1. viceborgmester i Randers Kommune, Claus Berggren (V) samt regionsrådsmedlem og byrådsmedlem i Randers, Louise Høeg.

Omdrejningspunktet i Michael Aastrup Jensens tale var også krigen i Ukraine. Som formand for Folketingets udenrigspolitiske nævn lagde Michael Aastrup stor vægt på at tale om konflikten i Ukraine, og de konsekvenser den har for Danmark:

–Det er vigtigt, at vi på en dag, hvor vi fejrer demokratiet her i Danmark, taler om Ukraines langvarige kamp for fred og demokrati. Og så er placeringen af grundlovsmødet på Hvidsten Kro meget symbolsk. Vi må ikke glemme, at der hver eneste dag dør civile og soldater i Ukraine. Vi må ikke glemme konflikten, for det er den største landkrig i Europa siden 2. verdenskrig, lød det blandt andet.

Michael Aastrup Jensen på talerstolen. Foto: Jan Hagsholm

Claus Berggren holdt tale om det lokale selvstyre, mens regionsrådsmedlem og byrådsmedlem i Randers, Louise Høeg, talte om sundhed og indsats.

Louise Høeg talte om udfordringer i sundhedssektoren. Foto: Jan Hagsholm
Om ikke overvældende, så var der et pænt fremmøde til Venstre Randers’ traditionsrige grundlovsmøde på Hvidsten Kro, hvor rammernes tragiske historie fra 2. verdenskrig blev sat i relief til den modstandskamp, ukrainerne kæmper lige nu. Foto: Jan Hagsholm

 

Kommentarer