Samfund

Sundhedsvæsenet i fremtiden handler om helhed

Sundhedsministeren skal i den nærmeste fremtid præsentere regeringens udspil til det nære sundhedsvæsen. Her håber 6-byerne, som består af Randers, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og København, at udspillet vil rumme ambitionen om at turde nytænke måden, vi har indrettet sundhedsvæsenet på i dag.

Med de nye supersygehuse følger kravet om, at patienter udskrives tidligere, hvilket igen er med til at øge presset på kommuner og almen praksis. Et afgørende fokus i fremtidens nære sundhedsvæsen vil derfor være at sikre den nødvendige forebyggelse og sundhedsfremme, mener 6-byerne.

– Sundhedsfremme handler om at højne borgernes livskvalitet og mulighed for at leve det liv, de gerne vil – uanset sociale forudsætninger. Vi er i kommunerne meget optagede af, at vi bruger de kommunale institutioner og indsatser til at være med til at sætte fokus på sundhed og investere i at løfte den samlede sundhedstilstand, udtaler Leif Gade (S), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Randers Kommune.

– Gennem de rette indsatser og ved at sætte ind så hurtigt som muligt vil vi kunne bidrage til at arbejde med forebyggelse af livsstilssygdomme som for eksempel KOL og diabetes 2, der kan have stor negativ indflydelse på menneskers livskvalitet, fortsætter Leif Gade.

6-byerne ønsker, at almen praksis og kommunerne skal arbejde tæt sammen i borgerens nærmiljø. Og det er klart, at det også medfører et krav om, at der uddannes og ansættes flere praktiserende læger i hele landet.

Herudover bør KL være en mere central part i forhandlingerne om aftalen med almen praksis.I sit eget udspil til det nære sundhedsvæsen foreslår 6-byerne blandt andet, at der kigges til andre lande som for eksempel Norge, hvor almen praksis er forpligtet til at levere 20 procent af deres arbejdstid i kommunerne.

 

Kommentarer