Erhverv

Stor rundspørge: Hver femte håndværker ved ikke, om de tjener penge

Byggeriet buldrer derudaf og coronakrisen har kun sendt priserne i én retning – op. Men for overraskende mange håndværkere er travlhed ikke lig med økonomisk sikkerhed. Det viser en rundspørge fra tech-virksomheden EG, som er Danmarks førende leverandør af digitale løsninger til byggebranchen. Samme tendens så man også før finanskrisen. Ifølge DI Dansk Byggeri er dem, der tjener penge, dem, som har digitaliseret forretningen.

Der er gang i byggebranchen, og danskerne bygger til og bygger om i en sådan grad, at det kan mærkes på priserne. Efterspørgslen driver priserne på en håndværker i vejret, og alene i år forventes antallet af renoveringsopgaver i de danske hjem at stige med 8 %*. Det er gode nyheder for håndværkerne, men en rundspørge fra EG viser, at hver femte håndværker ikke ved, om de tjener penge på et projekt, før det er afsluttet.

Materialepriser stiger i krisetider

Især priserne på materialer som træ og stål har taget massive nøk opad under coronakrisen. Det gør det dyrere for kunderne, men det er også en ekstra udgift, der kan tage en god bid af håndværkernes gevinst.

“Det er ærgerligt, at hver femte ikke har overblik over, om de kommer til at tjene penge på deres opgaver. Travlhed er lig med muligheder, men det kan også være en risiko for håndværkernes forretning, hvis ikke de har overblik over deres projekt og materialeforbrug. Den tendens så vi også lige før finanskrisen i 2008, hvor mange håndværkere ikke tjente nok på deres projekter, selvom de havde rygende travlt.” siger Mikkel Bardram, CEO hos EG, der står bag rundspørgen og fortsætter: ““I dag er der flere digitale værktøjer, som hjælper med at udarbejde en plan og budget for et byggeprojekt, men gamle vaner kan være svære at bryde.“

Tømrerne er tre gange så digitale

Materialeforbruget er afgørende for, om et byggeprojekt giver overskud. 40 % af de adspurgte håndværkere svarer, at de udregner deres tilbud på god, gammeldags manér med blyant og papir.

“Vi kan se, at tømrerne er de mest digitaliserede i håndværkerbranchen. 38 % af de adspurgte tømrere bruger et kalkulationsprogram til deres projekter for at få overblik over det samlede byggearbejde, og hvad det skal koste. Det er mere end tre gange så meget som branchens gennemsnit, som ligger på 12 %, “ siger Mikkel Bardram og afslutter, “det giver store økonomiske fordele for håndværkerne at få bedre overblik – i særdeleshed når materialepriserne forventes at stige yderligere, så håndværkerne sort på hvidt kan se, om deres arbejde vil give et overskud eller ej.”

Også i DI Dansk Byggeri er man enig i, at der er fordele i at digitalisere papirarbejdet og projekteringen.

“At de bedste i branchen også er de mest digitale, bekræfter mig i, at nøglen til at have styr på forretningen er at have styr på papirarbejdet – uanset om det handler om projektering, fakturering, tidsregistrering eller kvalitetssikring af arbejdet,” siger underdirektør hos DI Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Der er gang i byggebranchen, ogdanskerne bygger til og bygger om i en sådan grad, at det kan mærkes på priserne. Efterspørgslen driver priserne på en håndværker i vejret, og alene i år forventes antallet af renoveringsopgaver i de danske hjem at stige med 8 %*. Det er gode nyheder for håndværkerne, men en rundspørge fra EG viser, at hver femte håndværker ikke ved, om de tjener penge på et projekt, før det er afsluttet.

Om rundspørgen

EG MesterGuiden er blevet til i perioden fra 2018 til 2020. MesterGuiden er baseret på mere end 1.600 indsamlede svar på MesterTesten, hvor håndværksmestrene selv har udfyldt et spørgeskema om deres forretning. På den måde har EG fået indsigt i, hvordan den danske håndværksbranche budgetterer, tidsregistrerer, fakturerer, kvalitetssikrer og holder styr på deres byggematerialer.

*https://www.danskindustri.dk/arkiv/analyser/2020/10/optimisme-i-bygge–og-anlagsbranchen-pa-trods-af-coronakrisen/

Kommentarer