Randers By

Springvandet Iguanbryderne er nu genindviet

Foto: Randers Kommune

Lørdag den 13. august blev der igen sat vand til det kendte springvand, Iguanbryderne, som samtidig officielt blev overdraget til Randers Kommunes Kunstfond.

Efter 10 år i depot er springvandet, Iguanbryderne, blevet renoveret og opsat på pladsen foran det gamle tinghus tæt på Thors Bakke. Lørdag 13. august blev Iguanbryderne genindviet. Det skete på initiativ af Foreningen for By- og landsskabskultur i Randers Kommune.

Foreningen har stået i spidsen for en indsamling, som har gjort projektet muligt. Renoveringen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formål, Lemvigh-Müller Fonden, Sparekassen Kronjylland, Verdo, Randers Kommune samt med bidrag fra de lokale entreprenører; Elinstallatør John Drejer, Ingeniørfirmaet Stokvad, Anlægsgartner Torben Jensen & Søn, John Drejer, CS Metal og Murerfirma Niels Bugge.

“Det er fantastisk med så stort et engagement fra borgere og private virksomheder, og det bakker vi som kommune op om. Randers har en stærk kunstbevidsthed med mange skulpturer og byporte rundt omkring i byrummet. Med renoveringen af Iguanbryderne er et kendt værk kommet med på listen over de mange skulpturer, som byens borgere og gæster kan nyde. Og som formand for Randers Kommunes Kunstfond lover jeg, at vi nok skal passe godt på den.” siger borgmester Torben Hansen.

Iguanbryderne viser to drenge, der kæmper om et firben – Iguanen. Skulpturen er er skabt af Randers-kunstneren Niels Holm og har tidligere stået på Frederiksplads (nuværende Østervold), hvor det blev indviet i 1908. Gennem tiden har de to drenge været vidne til mange vigtige, lokale begivenheder og flyttede i 1962 til en placering ved Randers Stadion. Her stod springvandet frem til 2012, da Water & Wellness skulle bygges. I årenes løb er springvandet blevet nedslidt, og i de seneste ti år har det ikke været funktionsdygtigt men har i stedet stået på depot. 

Iguanbryderne var inspireret af klunketidens salonkunst, ligesom Vilhelm Bissens Storkespringvand på Strøget i København. Iguanbryderne er den tredje ældste skulptur i Randers.

“Placeringen på Tinghuspladsen er efter vores opfattelse den perfekte. Omgivet af Tinghuset, Schousgade-kvarteret og Thors Bakke (hvor byens øl fra 1850 til 2003 blev brygget) vil springvandet være centrum i en igangværende byudvikling, der med respekt og stolthed tager afsæt i fortiden og byens DNA,” forklarer Jan Nørskov Jørgensen, der er formand for Foreningen for By- og landsskabskultur i Randers Kommune.

Kommentarer