Randers By

Solen skinnede på 1. maj

Se billedserie

Trods en stiv vind, så skinnede solen fra en skyfri himmel, da LO i Randers afviklede 1. majmøde på Skovbakken i Randers.

Det fik flere til at gøre kampdagen til en hyggedag, ved at tage medbragt kaffe og ostemadder med. Andre havde taget kolde øller med.

Formand for LO Lene Hartmann bød velkommen, og var samtidig den første taler ud af ikke mindre end fem talere i år.

– Den offentlige velfærd er under angreb. Sidste år undgik vi det såkaldte omprioriteringsbidrag, men til gengæld fik vi et effektiveringskrav, som tvinger kommunerne til at skære i budgetterne år efter år, sagde Lene Hartmann.

Forbundssekretær for 3F Søren Heisel var næste taler, og han skældte ud på regeringen:

– Jeg mindes ikke i mine mere end 30 år i fagbevægelsen at have oplevet en politisk elite med en så hånlig og nedladende attitude over for os lønmodtagere.

– Vi bliver kaldt dovne, ugidelige, kræsne, forkælede, arbejdssky, bagstræberiske, uproduktive og det, der er værre. Og hver gang vi påpeger uretfærdigheder, så bliver de kategoriseret som petitesser. Tonen er rå og liberal, uden på nogen måde at være hjertelig konstaterede forbundssekretæren.

Forbundsungdomsformand i Dansk El-forbund Morten Ahrendt efterlyste en faglig ånd:

– For 2 år side vedtog El-forbundets ungdom, hvad vi kaldte den faglige ånd. Det var ikke noget banebrydende nyt. Tværtimod var det snarer noget gammelt vi havde valgt at hive frem igen.

– Den faglige ånd handlede om solidaritet. Om at stå sammen på tværs af skel og faggrænser, og ikke acceptere forbedringer for os selv, hvis det sker på bekostning af andre, fastslog Morten Ahrendt.

Den unge forbundsungdomsformand kunne ikke lade være med at kommentere den nyligt indgåede overenskomst:

– Knap to uger er gået siden afstemningen om overenskomsten, og når jeg smager lidt på det forløb, som vi har været igennem, så får jeg lidt dårlig smag i munden, bemærkede han.

Også næstformand for socialpædagogerne Verne Pedersen, talte om solidaritet:

– Ord som solidaritet og fælleskab lyder jo for nogle som paroler, man råbte højt fra demonstrationer i 70’erne. Men de går aldrig af mode. Solidaritet, fællesskab, arbejderbevægelsen og fagbevægelsen er nøjagtig lige så aktuelle, som da Louis Pio fandt en måde, danske arbejdere kunne organisere sig på, pointerede Verne Pedersen.

Den fjerde og sidste taler var borgmesterkandidat for Socialdemokratiet, Torben Hansen. Han kom bl.a. ind på kommunens folkeskoler

– folkeskoler har fortjent bedre end besparelser. Elever, lærere, pædagoger, ledelser, forældre – gør hver dag en stor indsats for skolerne. Skolerne er sammenhængskraften i vores samfund. Det er i skolerne at den sociale arv skal brydes.

– Det er skolerne der skal give den gode skoletid, der giver glæde i maven og ikke angst i maven.

Det er skolerne der danner grundlaget for videre uddannelse og det gode liv – derfor skal de lokale besparelser væk. Alle skal have en god skoletid, og folkeskolen skal være det naturlige valg.

– Børnelivet er desværre ikke altid nemt og legende for alle børn. I Randers er der gennemført store besparelser på familieområdet, uden Socialdemokratiets stemmer, men endnu en gang 16 mod 15 i byrådet. Smalt og splittende, påpegede Torben Hansen.

Under talen blev der opsat et banner med teksten: ”Skolelukkere & mørkemænd! Vi husker jer til kommunalvalget i 2017.”

Den musikalske underholdning stod det lokale band Noahs Ark.

Kommentarer